• שכנים ושותפים

שוכר שנשאר עוד יומיים בדירה

כולל דיינות פסגות

ט"ז אלול תשס"ח
שאלה
שכרתי דירה אולם עד לתאריך בו רציתי להיכנס היה חודש ימים. (נאלצתי לשכור אותה חודש לפני), השוכר הקודם רצה להישאר בדירה למשך שבועיים תמורת סכום סמלי, וכיון שלא היה לי אופציה יותר טובה הסכמתי. יומיים לפני תום השבועיים ביקש השוכר להישאר לעוד יומיים נוספים. הסכמתי תמורת תשלום של 100 ש"ח ליום, אולם השכן סרב ואמר שיפנה בזמן. בסוף למרות שלא הודיע לי הוא נשאר עוד יומיים. האם חייב המשוכר לשלם לי, כמה? אציין שבעל הדירה אישר לי להשאיר את המשכיר הישן.
תשובה
אם השווי של שכירות דירה ליום באזור המדובר הוא לפחות מאה שקלים ליום, הרי שעל השוכר הראשון לשלם לשני מאה שקלים ליום, כפי שדרש השוכר השני. (ולא שייך בדין זה הכלל של "זה נהנה וזה לא חסר," משום שהשוכר השני ביקש ממנו שיצא אם לא שישלם, וכפי שנפסק בחו"מ סימן שס"ג.) אם הסכום המקובל הוא פחות, הרי שחייב לשלם לו את המגיע לו על פי המקובל ולא את כל מאה השקלים. הנימוק לדין זה יכול היות משני פנים, כפי המתבאר מקצות החושן בסוף סימן קכ"ט: א- משום שלא היה מעשה קניין, וביותר מהסכום המקובל לא ניתן להתחייב בדיבור. ב- גם אם היה קניין, הרי קניין זה היה באונס משום שלא היה לשוכר הראשון לאן ללכת, וממילא לא חל החיוב. בברכה, הרב חננאל פאטשינו.