• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

הבנת דברי הרצי"ה בבקשה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ב אלול תשס"ח
שאלה
שמעתי שהרצי"ה היה מדגיש בשיחותיו "ויהי בבוקר והנה היא לאה" מה מסמלת רחל ומה מסמלת לאה, ומה משמעות הביטוי "ויהי בבוקר והנה היא לאה"? בבקשה אשמח למקורות כדי שאוכל ג"כ להרחיב לבד.
תשובה
עד כמה שידוע לי הרב היה מדבר על כך שדברים גדולים באים בדרך מיוחדת ומסובכת. יעקב אבינו רצה לבנות את בית ישראל על ידי רחל. אולם אפילו כלפי יעקב אבינו סדרי הופעת עם ישראל היה ענין נסתר. הקב"ה רצה שבית ישראל יבנה על ידי שתי כוחות גדולים. כאן הרב היה נכנס מעט לבאר את ענין רחל ולאה. רחל זה הצד הטבעי הגלוי הישיר. ואילו ענין לאה זה הצד הנסתר יותר המכוסה הצד האלוקי שהוא מופיע לא בצורה ישירה אלא בדרך מסובכת יותר. לא זכור לי הסברה מיוחדת על הפסוק "ויהי בבוקר והנה לאה". פסוק זה זהו רק תאור של הגילוי של יעקב אבינו כשהוא מגלה שנעשה דבר שכלל לא חשב עליו. הקב"ה יכול לבנות את עולמו אפילו דרך הרמאות של לבן. לבן חושב שבכך שנותן את לאה הוא יהרוס את יעקב אבינו ואת בית ישראל. הוא יפריע להופעת דבר שלם ואחדותי. והקב"ה דווקא על ידי מעשהו של לבן בונה את בית ישראל על ידי שני הכוחות הגדולים האלו.