• שבת ומועדים
  • גוי של שבת

רמיזה לגוי בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

ב שבט תשס"ט
שאלה
אני עומד לנסוע לחו"ל בענייני עבודה. בעיר בה אשהה בשבת אין אף בית מלון או בית הארחה בעל מפתחות רגילים לחדרי האירוח, אלא רק כרטיסים אלקטרוניים שאין אפשרות להשתמש בהם בשבת. כששאלתי את שליח חב"ד במקום מה ניתן לעשות, הוא המליץ על בית מלון שעובדיו רגילים לפתוח את דלת החדר לבקשת אורחים יהודיים דתיים בתיאום מראש לפני שבת על ידי הפקדת כרטיס החדר בקבלה בערב שבת ואמירה לפקיד כחוזרים למלון במהלך השבת "איני יכול לפתוח את הדלת". האם מותר לרמוז לגוי בדרך זו?
תשובה
בתי נאלצה לשבות במלון כזה והדביקה סלוטייפ ע"מ למנוע את נעילת הדלת, את הכסף הפקידה בקבלה. אם דרך זו אינה אפשרית, צריך לבדוק איזו מלאכה נעשית בפתיחת הדלת. אם רק סגירת מעגל חשמלי, ולא הבערה של נורת ליבון, גם אמירה ישירה לגוי מותרת משום שבות דשבות במקום צורך גדול. לדבריך, האמירה אינה לגוי הפותח עצמו אלא לפקיד הקבלה שיאמר לאיש הבטחון שיפתח, גם זה נחשבת לחלק מהפוסקים שבות דשבות.