• שבת ומועדים
  • ספר דברים

מי כתב את ספר דברים

הרה"ג דוב ליאור

י"ז אדר תשס"ט
שאלה
האם ספר דברים נכתב למשה מילה במילה מפי ה’, כמו שאר הספרים, או שהוא כתב את זה בעצמו. היות וכתוב: "בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בְּאֶרֶץ מוֹאָב הוֹאִיל מֹשֶׁה בֵּאֵר אֶת-הַתּוֹרָה הַזֹּאת לֵאמֹר".
תשובה
מהפסוק הזה אין ראיה, תמיד משה רבינו מדבר על עצמו בגוף שלישי. לניסוח בגוף שלישי בכל ספר דברים יש הסבר יפה בהקדמת הרב יצחק אברבנאל לפרשת דברים. חז"ל בסוף מסכת מגילה מתייחסים להבדלים בין פרשת התוכחה שבספר ויקרא לזו שבספר דברים. התוכחה שנאמרה בסוף ספר ויקרא נאמרה בגוף המדבר: "ופניתי אליכם" "והכיתי אתכם" ואילו התוכחה בספר דברים כתובה בגוף שלישי ובלשון יחיד. חז"ל אומרים, שבספר ויקרא משה רבנו "מפי הגבורה אמרן" ובספר דברים משה רבנו "מפי עצמו אמרן". מה המשמעות מפי עצמו? את ספר דברים הוא ניסח לבד?!. האברבנאל אומר יסוד כזה: חומש דברים משה רבנו כחכם הדורש דרש לפני כלל ישראל. הוא ניסח את הדברים אבל לאחר מכן הקדוש ברוך הוא אמר לו – במילים האלה כפי שניסחת תכתוב ותחקוק בספר. נמצא ששני הדברים נכונים – משה אמרם מפי עצמו אבל חקיקתם בספר הייתה על פי הציווי הנבואי שנאמר לו. בניגוד לשאר החומשים, שנאמרו אך ורק מפי הגבורה, ספר דברים כתיבתו נאמרה מפי הגבורה אבל ניסוחו הראשוני נעשה על ידי משה. כך מסביר האברבנאל.