• שאלות כלליות

תרומת ספר מתמטיקה לספריה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג אדר תשס"ט
שאלה
1) אם יש לי ספר במתמטיקה שאין לי מה לעשות איתו, האם יש מצווה לתרום אותו לספרייה באוניברסיטה? (אני יודע שזה כנראה יהיה ספר מאוד מבוקש) 2) על חלק מהספרים בספריה רשומים פסוקים בין הדפים, כמו "אין שום יאוש בעולם כלל","עם ישראל חי","לא אבדה תקוותנו","גם כי אלך בגיא צלמוות לא אירא רע כי אתה עמדי". האם (אם זה מצוה לתת את הספר או אם הרב ממליץ לתת להם אותו) כדי לרשום על הספר בעצמי לפני שאני נותן אותו פסוקים כאלה? 3) האם זה משנה אם זה מה שנקרא סיסמאות, או פסוקים (ציטוטים) מהתנ"ך? 4) האם מותר לרשום פסוקים כאלה על ספרים של הספריה (לא שלי, ספרים שהשאלתי)? 5) בלי קשר לשאלות האחרות, האם יש מצוה ללמד חבר מתמטיקה סתם כדי לעזור לו?
תשובה
בעצם לימוד המתמטיקה אין מצוה מיוחדת אלא א"כ לימוד זה יסייע לקיום מצוה כל שהיא. אם יש סטודנט עני, מצות צדקה היא לעזור לו ע"מ שיוכל להתפרנס בכבוד. אך לתרום לספריה אין מצוה אא"כ הדבר יסייע לסטודנטים עניים. אם הוספת פסוקים או מימרות תוסיף יראת שמים היא מבורכת, אולם יש להביא בחשבון שספר מקושקש עלול להזמין גם כיתובים הפוכים וד"ל.