• מוסר מלחמה

סיכון חיילים לצורך הבאת גופות לוחמים

הרה"ג יעקב אריאל

ט אייר תשס"ט
שאלה
אני חניך בקורס מכי"ם, וכעת אני מכין שיעור על "אסון הנגמשי"ם" שהתרחש לפני מספר שנים, כזכור, באסון התפוצץ לגמרי נגמ"ש עם לוחמים ב"ציר פילדלפי", בשטח נשארו שרידי גופות הלוחמים וצה"ל פתח במבצע לאיסוף רקמות ע"מ שיהיה מה לקבור. בעולם פורסמו תמונות חיילי צה"ל על ארבע סורקים אחרי שרידי הגופות, ובארץ התנהל ויכוח סביב הסיכון שבדבר (היה מדובר במבצע צבאי גדול שמהלכו נהרגו 2 חיילים שאיבטחו את הסריקות) מה דעת ההלכה בנושא? סיכון חיילים כה רבים ע"מ למצוא שרידי גופות וע"מ שיהיו מספיק רקמות לצורך קבורה?
תשובה
אין היתר להסתכן ואף לא ליצור חשש של סיכון (כגון: שחרור מחבלים) לשם הבאת חללי צה"ל לקבורה. בספר שלי העומד לצאת לאור יש התיחסות לאותו אירוע נורא ואני מעיר שם על בעיית הסיכון המיותר.