• שאלות כלליות

איסור אכילת בשר בחלב

רבנים שונים

כ"ג אייר תשס"ט
שאלה
למה אסור לאכול בשר וחלב ביחד? ואם אסור, למה צריך לשמור כל כך הרבה שעות?
תשובה
התורה אומרת לנו שלוש פעמים "לא תבשל גדי בחלב אימו". כידוע, כל מילה בתורה היא מדוייקת, ולכן אין צורך לחזור שלוש פעמים על אותה מצווה באותן מילים. ולכן ביארו שהכוונה היא לאסור בישול בשר בחלב, אכילת בשר בחלב, והנאה מבשר בחלב. מן התורה איסור אכילת בשר בחלב הוא רק לגבי בשר וחלב שבושלו ביחד, אולם חכמינו אסרו לאכול בשר בחלב אף אם לא נתבשלו ביחד, אלא שאוכל בשר ואיתו גבינה, או שותה איתו חלב. חכמי הגמרא אף הורו לנו שיש להמתין בין אכילת בשר לאכילת חלב, והסבירו מפרשי הגמרא שזה בגלל שני טעמים: א. הבשר הנאכל ממשיך את טעמו בפה עד שש שעות. ב. יש חשש שמא נתקע בשיניים שאריות של בשר, ועד שש שעות עדיין טעמו עליו. אחרי שש שעות הוא כבר נסרח. ומכיוון שהאדם רגיל לאכול גם בשר וגם חלב במשך היום, הפרידו גם בכלים, וקבעו שאסור לאכול על שולחן אחד בשר וחלב, אלא אם יש הפסק מפה או כלי מיוחד ביניהם. (מקורות: טוושו"ע יו"ד סי' פח, פט) הרב אלחנן לוין