• שבת ומועדים
  • ספר במדבר

פרשת במדבר - מניין בני ישראל

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח תמוז תשס"ט
שאלה
יש לי שתי שאלות שעולות מקריאת מניין בני ישראל בפרשת במדבר: 1. מסיכום המניין עולה שיש מעט יותר מ-60 ריבוא, לא כולל שבט לוי. האם בשנה אחת הספיקו להיוולד כ"כ הרבה או שחז"ל, באומרם כי ששים ריבוא יצאו ממצרים, לא מדייקים אלא אומרים רק "סדר גודל", ואולי גם חז"ל בספירתם לא מכניסים את שבט לוי למניין? 2. ידוע כי התורה מדייקת במילותיה, ואין אפילו אות אחת מיותרת. מדוע, אם כן, היא חוזרת על כל שבט ושבט בפני עצמו על המילים "תולדותם למשפחותם לבית אבותם במספר שמות מבן עשרים שנה ומעלה כל יצא צבא"?! האם לא היה מספיק לכתוב זאת פעם אחת בתחילה? חשוב לי להדגיש, כי ברור לי שיש לכך סיבה, ולכן אני שואל, כדי לדעת אותה. תודה רבה, וברכה והצלחה, בע"ה,
תשובה
1. שתי האפשרויות שהעלתה נכונות. 2. ראשית, אנו מבינים שהתורה נכתבה לא רק בדרך הפשט אלא גם בדרך עמוקה יותר. אנו לא מבינים את כל העומקים בתורה. מעבר לכך התורה בהקדשת פסוקים לכל שבט ושבט מבטאת את חשיבות כל שבט. עצם הפירוט של המיניים והקדשת הפסוקים בנפרד לכל שבט מגלה את החיבה המיוחדת שהתורה מייחסת לשבטים, חלק מטעמי המנין להראות חיבתם של ישראל.