• הכותל והר הבית

מצות השתחויה לה’

הרה"ג דוב ליאור

י תמוז תשס"ט
שאלה
א. בבית המקדש היו משתחווים על הרצפה ממש. האם מותר היום להשתחוות לה’ על שטיח וכד’, שמפסיק בין האדם לרצפה? ב. למה הפסיקו להשתחוות בפישוט ידיים ורגליים? (ראיתי מדרש ילקו"ש רמז ק’ שגאולות רבות באו בזכות השתחויה לד’) ג. האם לא כדאי לחדש את מצות ההשתחויה בצבור, במיוחד אולי בכותל?
תשובה
א. מותר. ב. חז"ל אסרו השתחווה בפישוט ידים ורגלים כהרחקה. מהתורה יש איסור להשתחוות על אבן משכית בפישוט ידים ורגלים, לכן חז"ל גזרו איסור להשתחוות בפישוט ידים ורגלים בכל מקום, כדי שלא יבואו להשתחוות על אבן. ג. תיאורטית מי שנמצא בהר הבית יכול להשתחוות, אבל לא בכותל.