• משפט אזרחי (ערכאות)

תביעת חברת אבטחה בבית דין לעבודה

הרה"ג דוב ליאור

א אב תשס"ט
שאלה
אני הועסקתי כשומר אבטחה באוניברסיטה העברית במשך שנתיים. במשך אותם שנתיים היו הרבה זכויות שמגיעות לעובד עפ"י דיני העבודה בישראל שלא קיבלתי. גם חלק מזכויות שקיבלתי היו אחרי שהפצרתי בהם והטרחתי את עצמי פעם אחר פעם. א. האם מותר לתבוע חברת אבטחה בבית דין לעבודה, האם אין בזה משום הליכה לערכאות? ב. חלק מהזכויות שמגיעות לי זה: קבלת תוספת שעות, דמי הבראה והפסקות שלא קיבלתי. האם על תוספת שעות אני יכול לתבוע, למרות שאני יכול לקבל הרבה יותר מהשכר נטו שצריכים להביא על אותם שעות? משום שיש בזה גרירה של שכר שלא קיבלתי והפיצויים הם על עוגמת נפש הלנת שכר ועוד כיו"ב פיצויים שהם הרבה מגובה השכר נטו שאני אמור לקבל.
תשובה
א. אם הם לא מוכנים לבוא לבית דין של תורה מותר לך לתבוע אותם בערכאות, לכן צריך לשלוח להם בקשה לדיון בבי"ד ואם הם יסרבו אפשר לתבוע בערכאות. ואם ידוע שהם לא יבואו לבי"ד מותר מיד לתבוע בבית הדין לעבודה, מאחר וזה מגיע לך אז אתה יכול לתבוע במקום שיוכלו לאכוף זאת. ב. מותר לך לתבוע על עוגמת נפש, שעות נוספות וכדומה, מכיון שאתה יכול לקבל זכויות אלו ע"פ חוק א"כ הם כהתחייבות של החברה כלפי העובד, למרות שבדין תורה של נזיקין אין פיצוי כזה אבל פה זה נחשב כאילו הם התחייבו שאם לא ישלמו בזמן יוסיפו פיצויים.