• מיני מאפה

מה מברכים על משה בתיבה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב אלול תשס"ט
שאלה
אם מכינים משה בתיבה שלא מבצק עלים אלא מבצק פריך (שברכתו בנפרד המוציא) מה מברכים על זה, האם הבצק עיקר או שמא הנקניק?
תשובה
לענ"ד נראה, שעיקר הוא הנקניק בפנים אלא שרוצים שיוכלו להחזיק את הנקניק. כמו בגלידה בגביע שאדם האוכל זאת עיקר כוונתו היא לגלידה אלא שהיות ואינו יכול לאחוז אותה בידים הוא משתמש בגביע. ולכן, למרות שהגביע או העטיפה מקמח מברכים על הפנים שהכל ופוטרים גם את הגביע שהרי הם משמשים רק ככלי. בניגוד למקרה, כגון: עוגה שאפויה מבצק ויש בה כמה סנטימטרים של פירות, שבו יברכו מזונות ויפטרו את הכל, למרות שכמות הקמח קטנה יותר אבל מאחר ויש לו חשיבות מברכים עליו. אבל אינני מכיר את המציאות וזה הכלל לפיו יש לפסוק.