• גזל ונזיקין

דיווח על ניתוח דומה

כולל דיינות פסגות

כ"ד אלול תשס"ט
שאלה
ב"ה, בעוד כמה זמן אעבור ניתוח. הבעיה שיש לי היא בעצם התחילה כבעיה רפואית וכעת היא רק פלסטית, אולם היא מאוד מפריעה לי בהתנהלות ביום יום ובגללה איני עובדת או נפגשת לשידוכים ובכלל איני יוצאת כמעט מהבית, רק להליכה קצרה או לרופא. אני רוצה לציין שאני עושה את הניתוח רק כי אין לי ברירה!! ובשמחה הייתי מוותרת עליו. בביקור האחרון שלי אצל הרופא (מטעם קופה"ח) הוא אמר שבגלל שמדובר בניתוח שהוא בעצם פלסטי, הוא אינו קיים ברשימת הניתוחים שעליהם קופת החולים מממנת ולכן הוא אמר שיכתוב קוד של ניתוח דומה- אותו קופה"ח כן מממנת. הוא אף התייעץ לפני כן וגם בטלפון בזמן הביקור הזה, עם רופא אחר והוא אמר לי שכדי שלא אצטרך לשלם, הוא ירשום בדף של הבקשה לניתוח לקופ"ח שזה ניתוח שדומה לניתוח אחר ואכן כך עשה. העניין הוא שאני רוצה לוודא שזה בסדר ושזה ח"ו לא נחשב שאני גוזלת מהקופ"ח. אני רוצה, יותר נכון צריכה לעבור את הניתוח, אך אני לא רוצה שישב לי על המצפון שזה נעשה בדרך גזל. האם זה גזל או שזה מקובל אצל רופאים. ואם אצטרך לשלם זה המון כסף ואין לי.. אני מדגישה שוב שמה שהרופא כתב הוא- דומה לניתוח XX.
תשובה
ישנו כלל בידינו "אין אדם חוטא ולא לו", שפירושו הוא שאדם לא רוצה לעשות עבירה או פעולה אסורה בשביל מישהו אחר אלא אם כן יש לו הנאה אישית מזה. לכן, סביר להניח שזהו נוהג של רופאים רבים ואולי החלטה הנתונה לשיקול דעתם. אם זה המנהג אצל הרופאים לעשות דבר כזה, לרשום ניתוח דומה כדי שימומן על ידי הקופה, אז מותר. ויתכן שעושים זאת אף משום רצונם שלא תעברי לקופה אחרת שהרי ישנה תחרות גדולה בין הקופות. הדרך הטובה ביותר לבדוק זאת היא ללכת לרופא אחר ולראות אם גם הוא ינהג כך, ואם אכן יציע לעשות כמו הרופא הראשון אז מותר לך ללא חשש. נכתב בשם הרב אברהם יצחק כלאב שליט"א