• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

יבום וחליצה בימנו

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ט מרחשון תש"ע
שאלה
א. למדתי ועיינתי במצוות יבום וחליצה. ראיתי שאומרים שיש למצווה משמעות רבה בהבנת התובנות הבסיסיות ביותר שבתורה שבכתב על אודות המשמעות של החיים והמוות בעולם של הקדוש ברוך הוא. על רקע זה אבותינו ואמהותנו הבינו את היחס בין הגוף והנפש ואת עומק הזיקה בין אחים באותה משפחה באופן עמוק הרבה יותר מאתנו. אינני מבינה כיצד מצוות אלו משמעותיות כל כך בהבנת תובנות אלו. אשמח אם תוכל לפרט על מהות מצוות אלו. ב.אם מצווה זו כל כך חשובה ומשמעותית, מדוע התבטלה מצוות היבום? ואם כך, מדוע לא בוטלה מצוות החליצה? אשמח אם תוכל לענות בפרוט, תודה רבה.
תשובה
אנו אין לנו אלא מה שאמרה התורה, שצריך להקים שם לאחיו וגם לגאול את היבמה מצרתה שבעלה מת. אמנם בתורת הסוד יש הסברה עמוקה לתפקיד של יבום או חליצה אך זה תחום לבעלי הסוד. היום חכמים בטלו את היבום כי לא מכוונים היבמים לשם שמים. ונוהגים את החליצה כדי לשחרר את היבמה מהקשר הרוחני שהיא קשורה אל בעלה שנפטר ואל משפחתו. וגם לזה יש ביאור עמוק על פי הסוד.