• גזל ונזיקין

נעלי ספורט מושאלים שבלו

כולל דיינות פסגות

ו ניסן תש"ע
שאלה
1. לקחתי מחבר נעלי כדורגל כדי לשחק, ובזמן המשחק הן נקרעו (הנעליים לא היו חדשות, ולא השתמשתי בהם בדרך מוזרה). האם אני חייב בנזק ובקשת מחילה? 2. יש "כרטיסי מועדון" של כל מיני סופר-מרקטים. כתוב עליהם שהם אישיים ואינם נתנים להעברה. אם אני נותן לחבר לקנות דברים והוא משתמש בו זה גזל? ואם ההורים נותנים לבן שלהם?
תשובה
1. כלל נקוט בידנו, שהשואל חפץ מחבירו והתקלקל החפץ מחמת השימוש, ללא פשיעת השואל, פטור השואל מלשלם (ובלשון הלכתית פטור זה נקרא "מתה מחמת מלאכה"). לכן ברור שהנך פטור מלשלם על קריעת הנעליים. 2. כרטיס מועדון הוא אישי וכל שימוש החורג ממסגרת הכלים הרי הוא בכלל גזל. מסתבר שדעתם של מנפקי הכרטיס היא שלבן הסמוך על שולחן הוריו מותר להשתמש בכרטיס, בודאי אם גילו הוא פחות מ-18. הרב חננאל פאטשינו