• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

אמונה במצב כלכלי קשה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח אייר תש"ע
שאלה
אני אדם דתי בן 32 אב ל-3 לצערי אני מובטל כבר 8 חודשים. עד עכשיו הסתדרנו איכשהו אבל הולך להיות רע מאוד מהבחינה הכלכלית. אני מחפש עבודה בטירוף ועושה מאמצים עילאיים בנושא. התקבלתי לשתי עבודות (!!) והמקומות פשוט נסגרו באופן מפתיע (מקומות שהיו נחשבים ליציבים). עצרתי הכל, לימודים, תוכניות, תחביבים. אני יושב באפס מעש ימים שלמים מחכה לנס. קשה לי להבין מה שאנשים אומרים שה’ אוהב אותנו בכל המצבים. זה נקרא אהבה? כך אנחנו אוהבים? זה כבר גובל בהתעללות אהבתית!!! אני מוכן לקבל את זה שמגיע לאדם ייסורים אבל מה אשמה המשפחה? התינוקים שלי? ב.יש לי את התחושה שאני מיותר בעולם, אם ה’ לא רוצה את העשייה שלי בעולם (עבדתי בתחום חינוכי-תורני בארגון משפיע) אולי הוא רומז לי שאני מיותר? איך זה שסביבי כולם עובדים וחיים חיים רגילים משפיעים ומשנים את העולם בעשייה ואני "קבור" בבית ימים שלמים !!!? איך זה שאף אחד לא מעוניין בי?
תשובה
קשה לי לנחם אותך ולעודד אותך. באמת קשה לך כל כך. בודאי שלא שייך להאשים אותך. בני חיי ומזוני לא בזכות תליא אלא במזלא. צריך להבין מאמר זה. אולם הוא רומז שעניינים אלו אינם כל כך גלויים לנו כיצד הקב"ה מנהל את העולם. מדבריך נראה שאתה מודד את הערך שלך לפי היכולת שלך להביא פרנסה או להיות מוצלח בתחום זה. יש מקום להרבה עבודה על כך שהערך שלך בעיני עצמך לא יהיה תלוי רק בנושא העבודה והפרנסה שלך. הערך שלך הוא קודם כל בכך שאתה אדם טוב עם לב טוב. אתה חבר טוב לאישתך ואבא אוהב לילדים וכד'. אל תחשוב שאת עיקר חייך אתה מפספס בימים שאין אתה עובד בהם. זו נקודה אחת . בודאי שצריך להבין יותר כיצד להתייחס ליסורין בעולם שלנו. זאת בפעם אחרת. אני מתפלל שעד שאכתוב לך את התשובה מצבך ישתנה וישתפר בסיעתא דשמיא מכוח התפלות והתחנונים שלך.