• שכירות, קנייה ומכירה

לקנות או לגנוב עצים

הרה"ג דוב ליאור

י"ד סיון תש"ע
שאלה
אני מעוניין לנטוע עצים. מטרתי: תפיסת שטח, רווח מהפירות והנאה מהעבודה במטע. יש לי כמה אפשרויות: 1. לקנות עצים (צורכי מים) מיהודים. היתרון - לפרנס יהודים. החיסרון - הרבה כסף לצינורות ולמים, וגם המים בא’’י מועטים. 2. לקנות עצים מערבים, שעושים בהם פעולת הרכבה הפוטרת אותם מהצורך בהשקיה (רק ערבים עושים פעולה זו). היתרון - חיסכון במים ובכסף (לצינורות). החיסרון - גרוע מאד - לפרנס ערבים 3. לגנוב מערבים עצים מורכבים. היתרון - לא מפרנס ערבים וחוסך במים ובכסף. הבעיה - חשש לאיסור גזל. איזה מהאפשרויות עדיפה?
תשובה
אם מטרת תפיסת השטח היא שערבים לא ישתלטו על אדמות מדינה ואין באפשרותך אמצעים להחזיק את השטח על ידי קניה יקרה (לטווח ארוך) מיהודים, אז יהיה מותר לקנות מערבים, כי על ידי כך ניתן יהיה להפריש אותם מגזילת השטח. אין לגנוב שתילים מערבים גם לא לצורך כזה.