• שבת ומועדים
  • ביטחון ופיקוח נפש

מערכת אזעקה בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

ט"ז אלול תש"ע
שאלה
איך צריך להגיב כשלשכן מופעלת מע’ האזעקה ביום טוב או בשבת? באילו מקרים מותר או חובה לפנות למשטרה? איך צריך להגיב מי שמע’ האזעקה שלו מופעלת בטעות אצלו בבית ביום טוב או בשבת? האם מותר בראש השנה להפעיל אזעקה בבוקר כשכל המשפחה יוצאים לתפילת שחרית ומוסף, וכך נוהגים כל השכנים? האם מותר לאחר מכן לבטלה על-מנת שכולם יוכלו לחזור הביתה? האם לא היה פשוט יותר מבחינה הלכתית להחזיק כלב שמירה בבית, חרף כל הבעיות ההלכתיות הכרוכות בכך, מאשר להשתמש באזעקה? האם יש מקרים שבהם חלה חובה על יהודי לגדל כלב שמירה במקום להשתמש באזעקה בשבת, או שאפשר לסמוך על כך שהספריי של הגנבים ינטרל את הכלב עוד לפני שהוא יבריח אותם, ברוב המקרים? באילו מקרים מותר ובאילו ממש חובה לענות לטלפון כשחברת שמירה המספקת את האזעקה יחד עם שירות סיוע חירום לנמצאים במצוקה מתקשרת בשבת או ביום טוב לבדוק מה קורה למי שהופעלה האזעקה בטעות או עקב חדירת גנב שנמלט כבר לפני צלצול הטלפון?
תשובה
בביתי פועלת אזעקה שאני מפעילה כל ימות השבוע. בשבת ובחג איני מפעילה. באשר לשכן שאזעקתו פועלת בשבת, בדרך כלל היא מצלצלת גם בפלאפון שלו וא"כ האחריות נופלת עליו ואינך צריך לעשות דבר בשבת אלא במקרה של פיקו"נ או חשש סביר לכך. סתם גנבה אינה פיקו"נ אלא בישוב הסמוך לאוכלוסיה עויינת.