• היחס ל'חילונים' ולרפורמים

הגדרת תינוק שנשבה

הרה"ג יעקב אריאל

ט טבת תשע"א
שאלה
מהו גדר תינוק שנשבה הרי היום אנחנו רואים חילונים גמורים שגדלו כגויים לכל דבר ובנוסף "מסורתיים" שהייתה להם הכרות שטחית ומועטה עם הדת כמו חגים אך לא מעבר לכך. לדוגמא, גדלתי בבית שלא בישלו בו בשבת אך נסעו. היו מסביבי אנשים ששמרו שבת אך מעולם לא הסבירו או אמרו שצריך אלא לנו היה נראה מובן מאליו הם כן ואנחנו לא. לא דיברו איתי על צניעות וכן הלאה. האם זהו גדר של תינוק שנשבה? האם אב שהיה בעצמו תינוק שנשבה ידונו אותו על כך שלא חינך בניו לתורה, הרי לו בעצמו אין מושג בדת רק הכרויות שטחיות? האם ידונו אדם על עברה שעשה כשהבין מדעתו שהיא אסורה אך לא הבין כלל וכלל את חומרתה ואם היה מבין לא היה מקיימה?
תשובה
אכן כל הדוגמאות שהבאת הן בגדר תינוק שנשבה. באשר לדין, נשאיר זאת לבי"ד של מעלה שדן כל אדם לפי יכולתו ואפשרויותיו ותנאי הרקע בהם הוא היה.