• שאלות כלליות

מספר שאלות

הרה"ג דוב ליאור

י"ד שבט תשע"א
שאלה
שלום לכבוד הרב, וברצוני לשאול את הרב מספר שאלות. 1. איך נקבע מה נחשב מקומות מכוסים לעניין נטילת ידיים [מי שנוגע בהם], לפי מנהג העולם, או כל אדם לעצמו? ואם לפי מנהג העולם, איך אני יכול לדעת מה נחשב ומה לא? 2 אדם שנמצא באלוקי נצור, בין היהיו לרצון הראשון לשני, והציבור הגיעו לקדושה- צריך לענות גם על ’ימלוך’, או רק על ’קדוש’ ו’ברוך’? 3. האם מותר לקשור קשר רמב"ם בסוף ציצית (אשכנזית) כדי שהקשרים לא יפתחו? 4. האם הבעיה להשאיר ספר פתוח שייכת רק בספרי קודש, או בכל ספר? 5. האם מותר להשתמש במראה של תפילין שהיא חלק מהתפידנית לשימושי חול, או שהיא נחשבת תשמיש מצווה?
תשובה
1. מה שמקובל אצל רוב הציבור לכסות נחשב מקום מכוסה. מה שמקובל לא לכסות נחשב מקום מגולה. לדוגמא ביד, מהאצבעות עד המרפק נחשב מקום מגולה ומהמרפק לכיוון הגוף נחשב מקום מכוסה. 2. אפשר לענות על כל הקדושה. 3. מותר. 4. רק ספרי קודש, משום הכבוד. 5. מותר להשתמש בה לשימושי חול.