• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

חרדלניקי’’ם

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח ניסן תשס"ד
שאלה
לא מובן לי המושג "חרדלניק". במה הוא שונה מדתי לאומי רגיל? האם זה סוג של התפשרות בין דתי לאומי לחרדי? מה היסוד של מושג זה? אם הכיפה הסרוגה מייצגת באיזה שהוא מקום את הציבור הדתי לאומי, למה רבנים הנחשבים מזרם זה חובשים כיפה שחורה וחליפה כחרדים. האם זה מבטא רמה דתית שונה ונעלה יותר?
תשובה
בצבור הדתי לאומי יש גוונים שונים. יש בני ישיבות שמקפידים במצוות ועוסקים בתורה ומשום מה הדביקו להם את הכנוי "חרדלניקים" אין זה כנוי הולם להם כי הם הציונות הדתית בתפארתה. הם מהדרים בכל המצוות כולל אהבת עם ישראל וארץ ישראל. הרבנים לובשים לבוש רבני כי זה הלבוש הרבני המקובל גם של הרבנים הציונים וגם של הרבנים החרדים. כך היה תמיד. דרכה של הציונות הדתית