• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

אי הבנה בהשקפה הלאומית

הרה"ג דוב ליאור

י"ד ניסן תשע"א
שאלה
בחסדי ה’ עלי זכיתי לחזור בתשובה וכיום ברוך ה’ אני קובע עתים לתורה. תוך כדי לימודי בגמרא מסכת סנהדרין פרק חלק נתקלתי לראשונה בסיפור עם חזקיהו המלך ע"ה וסנחריב ימ"ש, ואנחנו רואים שבאותו דור כל עם ישראל ישבו ועסקו בתורה וה’ ית’ בחסדיו הרבים הציל את עם ישראל מהקמים עליהם. אם כן, למה הרבנים היום מעודדים ללכת לצבא בטענה של "צריך לעשות השתדלות" הרי חזקיהו הע"ה לא נהג כן? יאירו הרבנים את עיני ושכרם כפול מן השמים.
תשובה
יש פיקוח נפש ולכן צריכים להתגייס לצבא. אם אף אחד לא ישמור את המדינה אז הפראים יפלשו ויסכנו את כל הציבור. אין מלוכה ללא צבא, גם בזמן חזקיהו היה צבא, מה שכתוב שכולם למדו הכוונה היא שגם בעלי המלאכה למדו תורה ולא רק תלמידי החכמים אולם ברור שהיו גם חיילים בצבא. וכן בזמן יהושע בן נון שהיה מרביץ תורה הראשון אחרי משה רבינו, היה צבא והוא עמד בראשו כמצביא. לדוד המלך היה צבא, וכל זמן שיש רשעות בעולם, צריך לשמור על עם ישראל.