• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

זכותם של עם ישראל

הרב יצחק גרינבלט

ב אב תשע"א
שאלה
בזכות איזה מעשיים עם ישראל קיבלו את התורה? האם הם עשו משהו חוץ מזכות אבות? למה עם ישראל ולא עם אחר?
תשובה
ב"ה שלום לך. שמחתי מאוד לקבל את שאלתך היפה, שאלה שמראה על חשיבה ועל אכפתיות, על נכונות לברר את הדברים החשובים באמת בחיים שלנו, ועל מוסריות גבוהה. לפני כמה שנים היה יהודי גדול בתורה ובצדיקות, שהיה ראש ישיבת מרכז הרב, והוביל את הציבור הציוני דתי, קראו לו הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל. הוא זכה להעמיד תלמידים רבים, ובין הדברים המיוחדים בדרכו הייתה לשנן לתלמידים את הדברים היסודייים ביותר, וכך להחדיר את הדברים האלו לתוך הטבע של האדם, שיחיו אותם וממילא גם יעבירו אותם הלאה. אחד מהיסודות החשובים שהוא היה חוזר שוב ושוב זה נושא התורה לעם ישראל. הבסיס לדברים במקומות רבים מכתביו הוא מהפסוק בישעיה: "עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו". פירוש הדבר, עם ישראל נברא כעם מיוחד כדי שהוא יספר תהילת ה' בעולם. לכל דבר שה' ברא בעולם יש יעוד, יש תפקיד, ולא לחינם הוא נברא. הבריאה שלו הייתה מותאמת לתפקיד שבשבילו הוא נברא בעולם. לדוגמא, לעץ יש תפקיד ולכן הוא נברא באופן כזה שהוא ימלא את התפקיד שלו, ולא בכדי הוא לא נברא באופן אחר. לעם ישראל יש תפקיד, תפקיד חשוב ונצחי, תפקיד שה' לא רק בחר בשבילו, אלא אף ברא את עם ישראל מתאים למילוא התפקיד המיוחד הזה. אין ספק שתפקיד זה הוא גם כן זכות גדולה, כמו שר של המלך שעם התפקיד הגדול והאחראי שיש בו, הוא גם זוכה לקירבה גדולה אל המלך, ואף לדברים נוספים חשובים מאוד ומהנים מאוד, אך כל מהותו של השר זה לא בשביל הרווחים שירוויח מקרבתו אל המלך, אלא מביצוע המוטל עליו וקיום תפקידו. במידה והשר ישכח את התפקיד שלו ורק יהיה שקוע בהנאות, הוא ילך לאיבוד ויזיק. כך גם עם ישראל. כדי שהעם שלנו יוכל למלא את התפקיד שלו, זקוק הוא להדרכה, להכוונה ולבניה נכונה, השלמה שלו להכנה לתפקיד. כמו אדם שנולד עם כשרון שכלי טוב, ויכול להיות רופא טוב, אך זה יהיה רק אם הוא ישקיע באמת וילמד ויעשה עבודה מעשית וכו' ואז הוא באמת ינצל את הפוטנציאל הטמון בו. כך גם עם ישראל צריך לקחת את הטבע שנברא בו כגון "רחמנים ביישנים וגומלי חסדים" ועוד, ולפתח אותו ולבנות אותו על פי התורה. וכן לגלות את התורה בעולם ועל ידה להפיץ את ה' בעולם ולתקן את כל העולם, שיהיה עולם קדוש וטוב יותר. תפקיד זה יש בו אחריות כבדה, ויש בו המון עבודה, אך יש בו גם רווחים, שהרי עם ישראל זוכה להיות בנים של ה', הקרובים ביותר לה', וה' שומע את תפילותיהם. קבלת התורה לא הייתה בזכות האבות. האבות במעשיהם ובחייהם עבדו המון כדי לעזור לנו, לתקן לנו את המידות, שיהיה לנו יותר קל לממש את היעוד שלנו בעולם, כמעשה ההורים שבאים במעשיהם לעזור לילדים להגיע בקלות רבה יותר אל היעוד שלהם, כך אבותינו הקדושים עבדו רבות כדי לתקן את עצמם ולהחדיר לכל הדורות הבאים את מידותיהם הטובות, את המעלות המיוחדות שבהם, וכך אנו נהיה יותר מוכשרים ליעוד שלנו, והדרך שלנו תהיה יותר פשוטה. כתבתי את הדברים בקצרה, שאין אני יכול להאריך בתשובה זו או אחרת יותר מידי. הדברים באמת דורשים לימוד מסודר והם מיסודות האמונה שלנו. ישנם ספרים ומקורות רבים שחשוב ללמוד אותם ובכך לברר באמת מי אנחנו, ומה היעודים הגדולים שלנו, ואני מקווה שתשובתי הייתה בשבילך נקודות למחשבה לתחילת מסע של חיפוש רוחני, חיפוש חשוב מאוד, שיתן לך המון המון. אשמח לעזור לך עוד לברר את הדברים ועוד נושאים אחרים, ואף לעזור לך למצוא מקום ודרכים להמשך הלימוד והבירור שלך. אשמח להיות בקשר דרך האימייל שלי ולעזור, ותרגישי חופשיה לשאול ולכתוב כל מה שתרצי. בברכה, הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com