• שאלות כלליות בברכות

לחם מתוק וצביעה באוכלים בשבת

הרב דוד חי הכהן

ז אב תשע"א
שאלה
א. אם הכנתי לחם מבצק שהוכן עם מיץ תפוזים/מנגו ולא עם מים אך הלחם מתוק במידה כמעט ולא ניכרת (כמעט ולא מתוק) האם לברך עליו מזונות או המוציא... (בספר בישול כתוב מזונות אבל אני מעדיף לא להסתמך...) ב. אם אכלתי לחם שברכתו מזנות, מעל 216 גרם.. צריך לברך המוציא וברכת המזון... (ואם הייתה דעתי מלכתחילה לאכול פחות ונימלכתי לאכול יותר, לברך ברכת המזון?) ג.למרות שאין צביעה באוכלים, האם מותר לשפוך יין אדום לתוך יין לבן ובכך צובע (ספרדי)
תשובה
א. אם אין בו מים יש לברך בפשטות מזונות. ב. יש לברך ברכת המזון אפילו אם מתחילה לא חשב לאכול בכמות זו. ג. במשקין יש דיעות גם בין חכמי הספרדים המחמירים שיש צביעה במשקין. על כן לכתחילה ראוי להחמיר ואם רוצים אפשר למזוג את הלבן לתוך האדום, ומי שמקל אין לגעור בו.