• הציונות הדתית

למה רק ארץ ישראל?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח אב תשע"א
שאלה
הייתי רוצה שהרב יסביר לי למה הציונות הדתית לקחה לעצמה את מצוות ארץ ישראל כפרוייקט כזה גדול ועיקרי תוך הזנחה של שאר מצוות אחרות? נכון שמצווה זו שקולה כנגד כל התורה, אבל גם מצוות אחרות שקולות כנגד כל התורה וזה נראה שאצל רוב הדת"לים כל העניין שחיים זה רק בשביל ארץ ישראל. (נכון שיש מקפידים על כל שאר מצוות אבל הרוב עוסק בעיקר בארץ ישראל בלבד!) השאלה התעוררה אצלי בצורה חזקה כאשר ישבתי עם כמה דת"לים צעירים ושאמרתי להם שלא התגייסתי והלכתי לישיבה של חוזרים בתשובה ישר הם אמרו לי "מה? אתה יהודי בכלל? מה עם ארץ ישראל?" ושאמרתי להם ומה עם תלמוד תורה ישר התחמקו. תודה מראש
תשובה
הציונות הדתית אכן מהדרת בקיום המצווה הגדולה של ישוב ארץ ישראל, וכן ראוי להדר במצווה זו במיוחד שעליה אמרו חכמינו ז"ל שהיא מצווה ששקולה כנגד כל המצוות כולן, ובתקופה זו שדורשת הקרבה לבוא ולגור ביהודה ובשומרון, המקיימים אותה מעלתן גדולה ושכרן רב. אך ההידור במצוות ישוב ארץ ישראל אינו בא על חשבון מצוות אחרות אלא אדרבא המקיימים את מצוות ישוב ארץ ישראל במסירות ובהקרבה גם מקיימים את כל המצוות בהידור. ולא עוד אלא שקיום המצווה הזו מחזק ומעצים את קיום כל המצוות, כי הרוח הגדולה שמובילה את המאבק לישוב ארץ ישראל היא האמונה העמוקה בד' אלוקי ישראל ובתורתו. ומתוך הרצון לעשות את רצונו ית"ש ומתוך הראייה כי יד ד' מכוונת אותנו ומחזירה אותנו לארצנו - תפקיד הדור להיות משתתפים במעשי ד' הגואל את ישראל. ועל ידי קיום מצוות ישוב ארץ ישראל מתעלות כל המצוות כולן למעלה עליונה. ואיך יתכן שהידור במצווה זו יביא להזנחת שאר המצות ח"ו. ואכן בישובי יהודה ושומרון יש ישיבות רבות וכוללים, ותלמידים רבים מהשפלה ומכל רחבי הארץ לומדים בישיבות ביהודה ושומרון והרמה התורנית בישובים גבוהה במיוחד. מגדלי אור התורה בישובים מפיצים אורה של תורה לכל מרחבי א"י. מהישיבות יוצאים גרעינים תורניים לישובים בכל הארץ ובחו"ל. וגם במצוות שבין אדם לחברו הישובים מצטיינים, מצטיינים בגמילות חסדים, בצדקה ובעזרה הדדית. ועל כן אני תמה על השאלה שיש בה הנחה כאילו מצוות ישוב ארץ ישראל באה על חשבון שאר המצוות. אמור מעתה הרוצה להתחזק בתורה ומצוות יעסוק במצוות ישוב ארץ ישראל ומתוך כך יתחזק בתורה ובשאר המצוות. למה הציבור הדתי לאומי לא מתעסק בהחזרה בתשובה?