• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

לתת מתנה פעמון בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח אב תשע"א
שאלה
כבוד הרב שלום! האם מותר בשבת להביא כמתנה, פעמון מחרסינה? תודה.
תשובה
יש כאן שני עניינים שיש לברר: א. האם מותר לתת מתנה בשבת. ב. האם מותר לטלטל פעמון, שלכאורה הוא מוקצה מפני שעשוי להשמעת קול ובשבת זה אסור. הנה חז"ל אסרו מקח וממכר בשבת, ורק לדבר מצוה יש דברים שמותרים, כמו בקניית בית בארץ ישראל מגוי או נדר לצדקה, עיין שולחן ערוך (אורח חיים סימן שו), ולכן גם אסור לתת מתנות בשבת. אולם אם אדם רוצה להביא מתנה בשבת (כגון לבר מצוה) עליו לומר שאינו מקנהו בשבת אלא נותן אותו כפיקדון ורק במוצאי שבת רשותו של המקבל תקנה לו, או לחילופין, הנותן יזכה את החפץ בערב שבת על ידי אחר עבור הבר מצוה ובשבת יכול להביא לו את המתנה. כמובן שכל זה מדובר בעיר שיש לה ערוב ומותר לטלטל בה. לענין מוקצה, פעמון רגיל הוא מוקצה בשבת, וכתב ה'ביאור הלכה' (אורח חיים סימן שלח, סעיף א, ד"ה "אסור ולכן") בשם ה'פרי מגדים' לגבי טבעת הקבועה בדלת לצורך הקשה, שמסתפק אי מקרי מוקצה ויהיה אסור לטלטלה. לכןף פעמון שמיוחד להשמעת קול ודאי שאסור לטלטלו בשבת, אך פעמון של חרסינה, שנראה שעיקר עשייתו היא לשם נוי, נראה שאין לו דין מוקצה היות ואינו מיוחד לאיסור, ומותר לטלטלו בשבת. אמנם, צעצועים של ילדים קטנים שיש בהם פעמונים המשמיעים קול כשהקטן מנענעם, מותר להשאירם לפני הילדים והם מעצמם ישחקו בהם, דלגבם נחשב כמו שאינו מתכוון לניגון, אבל לגדולים אסור לנענע על מנת שישמיעו קול בשביל הקטנים. עייו שמירת שבת כהלכתה (פרק טז, סעיף ג). החותם לכבוד התורה ולומדיה,