• שבת ומועדים
  • ספר דברים

פרשת עגלה ערופה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ט תשרי תשע"ב
שאלה
כמיטב הבנתי וייתכן שלא הבנתי נכון, העגלה הערופה באה לכפר על עדת אנשים בישראל, שבוצע מתוכה רצח וזהות הרוצח אינה ידועה. על כן 3 או 5 דיינים מהעיר הקרובה מביאים עגלה לנחל איתן ועורפים את ראשה באמרם: לא שפכנו את הדם ועינינו לא ראו. הדבר הזה מאוד מזכיר לי את סיפור אדיפוס היווני שמאחר והוא רצח את המלך בפרשת דרכים וזהותו לא נודעה, באה מגיפה על כלל האוכלוסייה "מזעם האלים", מדוע יש צורך לכפר על אוכלוסייה? האין השם יתברך מכיר ויודע זהות הרוצח? אם כן, מדוע שיעניש אנשים חפים מפשע? הרי בין כה וכה מדובר ברוצח שאין לו שם ואין ביכולתם לעת עתה לדונו למיתה?
תשובה
שלום רב: יש אקלים ציבורי שנוצר כתוצאה מרצח שלא מפוענח. יש חשש של זילות בחיי אדם. יש חשש של הרגשת חוסר ביטחון ואיבוד האמון בטוב וביפה שבאדם. הפעולה של עגלה ערופה נועדה לזעזע את הנפש ולא לעבור לסדר היום על תקלה נוראית כזאת שארעה בתוך ציבור. מעבר לזעזוע שיוצא אל הפועל בפעולות של עריפת העגלה יש כאן גם דרך כיצד לבודד ארוע יוצא דופן משאר הארועים. הדממת האדמה ושימתה כמדבר שמם מזכיר לכל הקהילה, מחד, את אי תיקונו כל עוד שלא נמצא הורג הנפשות. מאידך, זה שממקדים זאת במקום אחד ואילו בשאר המקומות ממשיכים את החיים זהו מסר של חזרה לסדרי החיים והאמון בהם. כל טוב.