• שבת בצבא

נשק בשבת בטירונות

הרב יצחק בן יוסף

ז ניסן תשע"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב. האם אין בעיה שבטירונות 02 חיילים מסתובבים בשבת עם נשק שאפילו אין בו מחסנית (חוץ מהשמירה)? כמו כן, יש דברים רבים שלכאורה לא מוכרחים, כמו דיווח במכשיר קשר, בדיקת הנשק וכדומה. כשהייתי בטירונות הרגשתי שאין מספיק הדרכה מה מותר ומה אסור והיה נראה לי שיש חילול שבת מיותר.(אני מקווה שאני טועה) תודה וכל טוב!
תשובה
טלטול נשק - לדעת הגר"ש גורן זצ"ל והגר"ש אוירבעאך הוא כלי שמלאכתו להיתר מפני שנועד להרתעה. ויש פוסקים שנשק כלי שמלאכתו לאיסור ומותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו. למעשה ההנחיה בצבא כאשר עוברים מטווח מותר לשאת נשק בשבת. בדיקת קשר בשמירת גדר( ולא מאהל ) בבסיסים רבים היא בדיקה פעם בשעה בפועל זה לא קורה . אם המכשיר ללא מנורת חוט להט - איסור שימושו מדרבנן!! ולכן בודאי שאין בכך כול בעיה הלכתית הבטחת בסיס לא חשוב פחות מחולה שאין בו סכנה (יחיד). לעצם הרגשתך אם היא כך בודאי זה לא טוב , צריך לתת שירותי דת בהרגשה ש'הלקוח' תמיד צודק. אך ברצוני להוסיף : לכולם יש פלפונים ומספרו של רב היחידה מפורסמים, ולהערך לשבת בצה"ל צריך להערך כבר ביום ראשון . וההנחיה שעם כניסת פלוגה לטירונות מתקיימת שיחת רב לכלל הפלוגה ושיחה לחיילים דתיים. (הרי בטירונות 02 נשארים שבת אחת בלבד ) - לגבי חומר הלכתי כתוב - נכתבו בשנים האחרונות ספרים רבים מאז הקמתי את בית המדרש להלכה בשנת תשס"ה (2005) בין השאר נכתב ספר בנושא הפעלת חמלים בשבת , שימוש במערכות חשמל להבטחה ובין השאר מכשירי קשר לסוגיו ראה שם הלכה כסדרה חלק ג'. וכן הוכנסו פקודות כתובות בהתאם דבר נוסף - לכול דבר נדרשת הכנה וגם לקיים מצוות צבא נדרשת הכנה הלכתית מנטלית לקראת גיוס, ישיבות רבות נערכות בצורה מתאימה לקראת גיוס , ויש ישיבות שההכנה מועטה ביותר, במיוחד בישיבות שהגיוס מתבצע לתלמידים בודדים ולא כמחזור .. לסיכום : דע לך שספק ספקא פיקוח נפש דוחה שבת , ופעמים רבות אויבנו פיגעו בשבת שידעו שההבטחה מתרופפת , רבים מהמפקדים אינם בשבת ,והאפשרות לפגע בתוך בסיסים כמו אלה קלה מידי. כול פיגוע הוא חמור פגיעה בתוך בסיסי צהל חמורה בהרבה יותר בהשלכות במאבק המתמשך. ה' יצליח דרכך