• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שני ימי כיפור

הרה"ג דוב ליאור

י תמוז תשע"ג
שאלה
הבית יוסף (או"ח סימן תרכד) כתב בשם ההגהות: "מה שלא נהגו כל ישראל לעשות שני ימים יום הכיפורים כשאר יום טוב, זהו מפי הסכנה, כדאמרינן בירושלמי" (חלה פ"א, ה"א). קשה: הן אמת ונכון הדבר כי תענית במשך יומיים רצופים גובלת בפיקוח נפש, אך האם משום כך רשאים אנו להשוות את היום השני של יום הכיפורים ליום חול לכל דבר להתיר בו גם עשיית מלאכה למרות שהיא אינה גובלת בפיקוח נפש?
תשובה
רוב הציבור לא יכול לעמוד בכך, ולכן פשוט לא גזרו בכלל - חז"ל לא תיקנו לחצאין. מכיוון שאת העיקר אי אפשר לקיים (צום) את שאר הדברים לא קבעו.