• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

פגישה עם חילוני בשבת

רבנים שונים

ט תמוז תשע"ג
שאלה
שלום וברכה רצוני לדעת האם יש איסור להפגש עם חילוני בשבת כאשר יש חשש שישא עמו פלאפון בשבת בעקבות הפגישה? ומה לעשות כאשר מחויב הוא שיבוא עם פלאפון בשבת? ואולי מפני שבאמת הוא ישא את הפלאפון למרות שתגיד לו לא יש פה מקום להקל? תודה רבה כבוד הרב
תשובה
שלום וברכה. על מנת לענות לשאלתך קודם כל צריך לדעת את המציאות על בוריה וכן לדעת מהי מטרת הפגישה. רוב האנשים מטלטלים פלאפון בכל מקרה, ואם זוהי המציאות גם כאן אז אין כל בעיה לקבוע איתו שהרי גם ככה הוא עובר איסור טלטול מוקצה. השאלה היא רק אם ידוע לך שהוא לא מטלטל בדרך כלל ורק בגלל שתיפגש איתו הוא יטלטל. אם ספק שהוא יטלטל מותר. אם וודאי שהוא יטלטל, יש משמעות לשם מה אתם קובעים להיפגש, אם הפגישה היא ע"מ לקרב אותו וכד', מותר להיפגש (ואף ראוי...). אם הפגישה היא סתם פגישת חברים וכד' ללא מטרה רוחנית, ראוי מאוד לדחות אותה לאחרי שבת. ואע"פ שמצד הדין יש הרבה על מה לסמוך להקל באיסור דרבנן של טלטול, ראוי להפריש כל יהודי מאיסור חילול שבת שיכול להיווצר מכך. בנוגע להערתך שגם אם תאמר לו הוא לא יקשיב, אם זה המצב עדיף שלא תאמר לו בכלל ואולי אינו יודע שאסור לטלטל בשבת פלאפון ומוטב שיהיו שוגגים ואל יהיו מזידים. הרב יהונתן גלינסקי