- הלכה
- הפרדת הכלים
684
שאלה
שלום הרב!
אינני לומד עדיין איסור והיתר באופן רציני, אך ניסיתי להבין מתוך ספרים וכן דרך השאלות באתר ולא הצלחתי לשרטט תמונה שלימה וברורה.
אני מבין (או שמא אני טועה) שהדרך הכי טובה ונכונה היא תנור בעל שתי תאים ותבניות (השחורות הגדולות) נפרדות- חלבי, בשרי ופרווה.
אך ברצוני להבין באופן יותר מדויק:
1. הדיון לגבי תבניות האפייה מתחיל רק במקרה שאני שם את האוכל ישירות על התבנית, וממילא ברגע שהאוכל תמיד מונח בתוך כלי (סיר, פיירקס וכו’) ע"ג התבנית- התבנית תישאר תמיד פרווה, או שמא זה לא משנה והתבנית עצמה נעשית חלבית/בשרית גם אם זה בתוך כלי מפריד, או שמא באמת כל עוד יש כלי כגון פיירקס בתוכו האוכל אז התבנית בסדר אלא שיש חשש שהאוכל נופל וממילא דנים את התבנית כמין הנאפה? (בקיצור- איפה בדיוק מתחיל הדיון לגבי התבניות- כשהאוכל מונח ישירות או שמא גם כשהאוכל נמצא בתוך כלי ע"ג התבנית?)
2. לאור השאלה הראשונה- האם נייר אפייה נחשב מפריד?
3. לאור השאלה הראשונה- מה לכתחילה, מה בדיעבד, מה יתיר לי לאכול את האוכל אך להכשיר את התבנית ומה יתיר לי הכל או יאסור הכל?
4. האם יהיה הבדל בין תבנית אפייה המדוברת בשאלה (השחורה הגדולה) לבין רשת מתכת?
תודה רבה רבה וסליחה על הוספת העומס.
תשובה
ב"ה
שלו-ם וברכה,
א) תבניות אפי-ה ביתיות מצופות אמייל ולכן קשה להכשירם. כאשר שמים בתוכם תבנית אחרת ולא נשפך מהאוכל על התבנית המקורית דין התבנית המקורית יותר קל. יש המתירים להשתמש בהם ויש המחמירים לחכות 24 שעות ו\או לחמם אותם בתוך התנור לפני השימוש בהם.
ב) נייר אפיה לא מספיק, כי נשפך מהאוכל גם על התבנית.
ג) יש לייחד תבניות לבשרי\חלבי\פרווה. לכתחילה עדיף שני תאים שאין להם דופן משותפת. יש המקלים בתא אחד בתנאי שיחממו את התנור בחום גבוה במשך כחצי שעה ויש המצריכים גם לחכות 24 שעות ויש אוסרים להכשיר כי דנים את גג תנור ביתי כמכסה שלכתחילה לפי המ"א אין לשנות כלי מחלבי לבשרי אף ע"י הכשרה.
בברכה,
הרב חגי בר גיורא