• דיני ממונות בדרך

נסיעות פרטיות של חייל

הרב יצחק בן יוסף

ט"ו טבת תשע"ד
שאלה
בתשובה שהתפרסמה באתר בשנת תשס"ח ע"י הרבנות הצבאית הראשית, עפ"י דברי דובר צה"ל (כך מצויין בתשובה), משתמע כי אסור לחייל ליסוע בתחבורה הציבורית ללא תשלום, גם כשהוא לבוש במדים, אם נסיעה זו אינה לצורך הגעה לבסיס או חזרה ממנו (נסיעה פרטית). ברצוני לבקש לברר נקודה זו. שאלה זו חשובה לי, משום שכחייל נשוי אני משתמש רבות בזכות הנסיעה בתחבורה ציבורית. עד כמה שהצלחתי לבדוק, לא קיימים פקודה או חוק המונעים זאת, ולכאורה קשה לומר שזה אסור רק בגלל "הכוונה המקורית" של מימון הנסיעות ע"י הצבא. בנוסף, ברכבת ישראל קיים פיקוח על נסיעות החיילים (ע"י הפס המגנטי של כרטיס החוגר) כדי למנוע קניה כפולה של כרטיסים, ולא שמעתי שחייל זומן לבירור כלשהו על הצורך בנסיעה שנסע. גם בחדשות שהתפרסמו לאחרונה על האפשרות לעבור לבקרה על נסיעות החיילים באוטובוסים באמצעות "רב קו", הודגש בשם צה"ל כי אין כונה להגביל את נסיעות החיילים. לתשובתכם אודה.
תשובה
התשובה של הרבנות הצבאית שהנך מתייחס אליה היא לגבי מלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) שלא יוציא הוצאות כספיות בהגעתו ובחזרתו. שונה חייל בזה שהמערכת הצבאית מקנה לו נסיעות חינם על מנת שלא יעלה על טרמפים בכול נסיעותיו.