• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

עם מי חלקו של ישמעאל בגן עדן?

הרב רפאל וסרטיל

כ"ד מרחשון תשע"ד
שאלה
שלום הרב, בפרשת חיי שרה מופיע פסוק: וְאֵלֶּה, שְׁנֵי חַיֵּי יִשְׁמָעֵאל--מְאַת שָׁנָה וּשְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְשֶׁבַע שָׁנִים; וַיִּגְוַע וַיָּמָת, וַיֵּאָסֶף אֶל-עַמָּיו לא בדיוק ברור לי מהפסוק לאיזה עם יאסף ישמעאל כשיגוע וימת, הרי הוא חזר בתשובה... תודה מראש על התשובה.
תשובה
לשואל שלום, הביטוי "נאסף אל עמיו" דרוש הבנה. לפי ר"ע ספורנו (בראשית כה, ח) המשמעות היא: "נאסף אל צרור החיים לחיי העולם עם צדיקי הדורות שהם עמיו ודומים לו". משמעות זו יכולה להיאמר גם אודות ישמעאל אחר שעשה תשובה. בברכה נאמנה