• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

הקשר בין עשרת הדברות לעשרת המכות ולעשרה המאמרות- המשך

הרב רפאל וסרטיל

א כסלו תשע"ד
שאלה
"כתיב אני ה’ אלהיך וכתיב יהי אור. דהא קב"ה אור איקרי. וכנגד זה לקה אור שמשם. וכן בשני ויהי מבדיל בין מים למים. ובמ"ת לא יהיה לך אלהים אחרים שנקראו בורות נשברים. והקב"ה נקרא באר מים חיים. וזהו ויהי מבדיל בין מים למים בין מים מרים למים מתוקים. ולכן נהפכו יאוריהם לדם. וכן כל דיבור ודיבור היה כנגד מאמר אחד" אפשר את ההמשך הקשר בין כל אחד ואחד?
תשובה
לשואל שלום, רבי אברהם בן יעקב סבע, בעל "צרור המור", היה מגדולי המקובלים בגלות ספרד. תורה ויסורין היו מכורכין אצלו בשנות חייו ועל אף צרותיו המרובות לא פסק מלהגות בתורה כמעין המתגבר. עם גירוש ספרד עבר לגוימרייס שליד פורטו בפורטוגל עם קהילתו. כאשר גורשו היהודים מפורטוגל נחטפו שני ילדיו והוטבלו לנצרות. רבי אברהם עצמו נאסר בליסבון ועבר עינויים. הוא הצליח להמלט לפס שבמרוקו, אך את ספריו הרבים שחיבר נאלץ להשאיר בפורטוגל, שם קבר אותם תחת עץ זית ליד ליסבון. ממרוקו נדד רבות עד שהגיע לאדריאנופול, בירת האימפריה העות'מאנית, והשתקע בה, שם כתב את ספריו מחדש. לאורך פירושו ניתן למצוא לא פעם דברי צער על אובדן חיבורו הראשון. כך הדבר גם בנוגע להמשך הרשימה ששאלת אודותיה. לדאבון לב המאמר עליו נסמך רבי אברהם לא נמצא עוד לפניו ולא היה בידו להמשיך – "חבל על דאבדין". בברכה נאמנה