• ברכה אחרונה

מה מזכירים בברכת מעין שלוש במצב מסופק?

הרב עזריה אריאל

ו שבט תשע"ד
שאלה
שלום הרב. אם אכלתי גם מזונות וגם פרי משבעת המינים- אבל מהמזונות אכלתי שיעור מספיק ומהפרי אכלתי פחות מכזית, מה אני צריך להזכיר בברכה?
תשובה
לשואל, שלום! אם ברור שאכלת פחות מכשיעור - אין להזכיר את הסוג הנוסף. אם זהו ספק, כגון שאינך יודע בבירור כמה אכלת, או שהכמות ידועה ויש ספק הלכתי אם זהו שיעור 'כזית' - כדאי להזכיר (שמירת שבת כהלכתה, פנ"ד הערה עא; יחווה דעת ח"ו סי' יד: רשאי להוסיף). ביחווה דעת שם הזכיר כגבול תחתון שיעור כשליש ביצה, שהוא לדעתו שיעור כזית לדעת הרמב"ם (ברמב"ם לא הוגדר שיעור כזית בפירוש, אך יש ראיה ממנו שהוא לכל היותר שליש ביצה, ולא כדעת תוספות שהוא כחצי ביצה). אך סידרת מאמרים בשנים האחרונות הראתה שגודל 'כזית' האמור בחז"ל הוא כגודל זית שלנו, ויש לכך ראיות רבות ומשכנעות. לעניות דעתי יש להתייחס לכך לפחות כאל ספק (וכפי שכתב בספר 'וזאת הברכה' עמ' 346), ונמצא שהאוכל כגודל זית שלנו צריך לכלול אותו בברכה על סוג אחר (וגם אם אין מאכל אחר - רצוי לאכול עוד ולהגיע לשיעור כזית ודאי).