- שבת ומועדים
- הכשרת כלים
טבילת כלים לחמץ ולכשר לפסח יחד
שאלה
שלום וברכה,
רציתי לשאול לגבי טבילת הכלים הכשרים לפסח לפני החג. הרי במקווה עצמו טובלים גם כלי חמץ גמור במקביל. האם לא יתכן שפירור של חמץ יגיע לכלי הכשר לפסח? האם זה בטל והאם יש פתרון לכך?
ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
לשואל, שלום!
אני לא בטוח שהבנתי את שאלתך. כשמטבילים כלי חדש, מפני שהוא נקנה מייצור של גויים, הכלי אינו חמץ אלא אולי מיועד לשמש ככלי חמץ. ואם קונים מגוי כלי משומש, יש להגעיל אותו לפני הטבילה במקווה (שו"ע יו"ד סי' קכא ס"ב). בכל אופן, ברור שגם אם הכניסו למקווה כלי עם חמץ הוא לא אוסר את כלי הפסח שהוטבלו שם, מפני שמי המקווה אינם רותחים (ובמקווה המיוחדת לכלים בדרך כלל המים קרים ממש), ומספיקה שטיפה טובה.
אולי התכוונת לשאול איך ניתן להגעיל כלים לפסח: הרי אם ההגעלה פולטת את החמץ שנבלע בכלי, לכאורה היא גם מחזירה אותו לכלי. התשובה היא שמסיבה זו צריך להגעיל את הכלים אחרי שהיו ללא שימוש במשך עשרים וארבע שעות, והחמץ נהיה פגום בטעמו וכעת אינו אוסר כלי שייבלע בו, או שהמים בסיר הגדול הם פי ששים מהכלי שהוכנס, וכך החמץ בטל בששים. ועוד, שבזמן ההגעלה החמץ עדיין מותר באכילה, ולכן דיני בליעתו בכלי קלים יותר, ראה בשולחן ערוך סימן תנב סעיף א ומשנה ברורה ס"ק א.

האם ניתן להכשיר/להגעיל מיקסר לפסח?
הרה"ג דוב ליאור | י"ב ניסן תשס"ה

הכשרת קומקום חשמלי לפסח
הרה"ג יעקב אריאל | י"ב ניסן תשס"ז

הכשרת מיחם חשמלי
הרה"ג דוב ליאור | י"ב ניסן תשס"ה

הכשרת כיריים אינדוקציה לפסח
הרה"ג יעקב אריאל | ט ניסן תשע"ב

הרב עזריה אריאל
ראש כולל מכון המקדש.

העברת שעון שבת למצב קבוע בשבת
ג שבט תשע"ג

למכור דירה שהוקדשה לבית כנסת
י"ז שבט תשע"ג

הוצאה כלאחר יד
י"ז שבט תשע"ג

טלית לשליח ציבור בערב שבת ובכלל
ל שבט תשע"ג

האם בימינו יש ליטול לולב ביום טוב שחל בשבת?
הרב שמואל אריאל | כ"ג תשרי תשפ"א
למה לא נוטלים לולב בשבת?
הרב רואי מרגלית | כ"א אדר ב' תשס"ג

באיזה חוט מותר לחבר את הסכך?
הרב שמואל אריאל | י"ב תשרי תשע"ח

בניית פרגולה כך שתהיה כשרה לסוכה
הרב שמואל אריאל | ו אב תשע"ו

אזכרה לנפטרת בשמחת תורה
הרב יצחק בן יוסף | ט תשרי תשפ"ד
לגימת שמן ויריקתו ביום כיפורים
הרב יואב חנניה אוקנין | י"א תשרי תשפ"ד
בליעת דמעות ביום כיפור
הרב דניאל קירש | י"א תשרי תשפ"ד
