• נוסח והגייה

הגית המילה קוממיות בפסוק ואולך אתכם קוממיות

הרב רפאל וסרטיל

כ"ח אייר תשע"ה
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול לגבי הגיה של ה-מ’ הראשונה של המילה קוממיות בפסוק "ואולך אתכם קוממיות". ראיתי בחלק מהמקומות שה-מ’ מנוקדת בחטף פתח ובחלק בשווא מה הנכון? ומה לגבי ההגיה הנכונה בקריאה בתורה כמו בפתח או כמו בצירה (שווא)? - והאם יש מנהגים שונים כגון חב"ד ואשכנז ומה מקובל? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
לשואל שלום, חטף באות שאיננה גרונית שכיח מאוד בתנ"כי קורן ובספרים נוספים, אבל בתנ"כי ברויאר וסימנים מנוקד בדרך כלל בשווא נע. לפי המסורה הטברנית היו הוגים כל שווא נע כחטף, וכמנהג התימנים. משום כך נהגו מקצת נקדנים לנקד לפעמים שווא נע כחטף, מפני שכך היו הוגים אותו. ההגיה הטברנית נשתמרה היום רק בעדה התימנית. הרוב המכריע של קהילות ישראל איננו הוגה את השווא נע כחטף. נמצא שאין למחלוקת זו כל משמעות לעניין ההגייה, והיא משקפת רק מנהגים חלוקים של נקדנים. המנהג לנקד שווא נע כחטף איננו מתאים להגייה הרווחת היום, והוא אף עלול להכשיל את הקורא ולשבש את הגייתו, לכן בתנ"כי ברויאר וסימנים מנוקד בדרך כלל בשווא נע, וכך צריך להגות. ראה פירוט והרחבה בסוף תנ"ך ברויאר (הנוסח ומקורותיו - נוסח כתב היד, הניקוד, אות ב). בברכה נאמנה