• ימי השלושים

חישוב 30 ימי אבל

הרב יצחק בן יוסף

ה תשרי תשע"ו
שאלה
בס״ד שנה טובה ושלום כבוד הרב אבא שלי, עליו השלום נקבר לפני שבוע וחצי בתאריך י״ט אלול תשע״ה. אנו קמנו מהשבעה בכ״ה באלול תשע״ה. עלתה סוגיה אשר אודה על ביאורה: עפ״י חברה קדישא, תאריך העליה לבית העלמין לאחר 30 יום הינו כ״א בתשרי תשע״ו - יום אחרי חג שני של סוכות. ואילו על פי אחד הרבנים נאמר כי תאריך סיום ה 30 הוא בכלל יום אחרי יום כיפור, י״א תשרי, תשע״ו. מהו התאריך הנכון לעלות לקבר של אבא? אנא עזרתכם תודה רבה ושנה מבורכת לכם ולבני ביתכם
תשובה
מהשמיים תנוחמו, יש לחלק בין סיום מנהגי ה-30 תספורת וגילוח שהוא לא לפני יום ה31 על הורים והוא חל בשבת לכן בהושענא רבה כא' בתשרי - מותר לילדים להסתפר ולהתגלח לאחר גערה . עלייה לקבר תעשה לפני חג הסוכות מפני שלא עולים בחול המועד לבתי עלמין , לכן תעלו בערב חג יד' בתשרי ואם קשה לאסוף את המשפחה אפשר להקדים ליום שישי יב' תשרי.. אם יש אחים לנפטר (דודים שלכם) אבלות ה-30 שלהם הסתיימה בערב ראש השנה וכבר אז היה מותר להם להסתפר ולהתגלח.