• הפסק בתפילה

כפילת מילים בחזרת הש"ץ בימים נוראיים

הרה"ג דוב ליאור

ב כסלו תשע"ו
שאלה
שלום רב, רצינו לשאול את הרב שאלה בנוגע לחזרת הש"ץ בימים הנוראים המשנה ברורה פוסק בעקבות השו"ע שאסור לאדם שאינו השליח ציבור להגיד שום משהו מענייני התפילה עם הש"ץ מחשש שימשיך ויגיד גם את הברכה אז עולה השאלה איך אנחנו בימים נוראיים מצטרפים לחזן ושרים פיוטים ואף ברכות כגון "רצה" "ותחזינה" וכו’? שאלה שניה בעניין כפילת מילים בחזרת הש"ץ ישנה תשובה של המהר"ם שיק שמביא 5 סיבות למה אסור לכפול מילים ועולה השאלה האם לציבור גם אסור לכפול מילים בחזרת הש"ץ או לא והאם זה נחשב הפסק לעניין תקיעת שופר במוסף? תודה רבה!
תשובה
יש משנה במסכת ברכות, שאין לומר 'שמע ישראל' פעמיים. השאלה היא האם זה דווקא בקריאת שמע או ב'מודים מודים', ששם יש חשש נקודתי, או שזה דין בכל התפילה. התפארת ישראל מדבר על זה בפירוש המשניות, יש דעה שבאמת אוסרת לגמרי, דעת הרמב"ם, אך התפארת ישראל רוצה לומר שאם האדם חוזר על המילים כדי להטעים את המנגינה והוא לא מזכיר את שם ה' - יש מקום להקל בזה. כך לחזן וכך גם לציבור. זה לא הפסק לעניין תקיעת שופר, כי זה חלק מהתפילה. תעיין בתפארת ישראל על המשנה שם.