• מנחה וערבית

שיר המעלות בתפילת ערבית

הרב רפאל וסרטיל

כ"ח מרחשון תשע"ו
שאלה
שלום וברכה, ראיתי בתי כנסת הנוהגים לומר את שיר המעלות וקדיש לפני והוא רחום ויש כאלה שאינם נוהגים. כמו כן, ראיתי שיש בתי כנסת הנוהגים לומר שיר המעלות לפני עלינו לשבח וחלקם לא אומרים, ממה נובעים המנהגים השונים? אם אדם הנוהג לאומרם נמצא בבית כנסת שלא אומרים, האם יאמר בלחש או ידלג כמנהג המקום? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
לשואל שלום, מנהג אמירת "שיר המעלות" וקדיש לפני "והוא רחום" הוא מנהג בני עדות המזרח וחלק מקהילות האשכנזים. הוא מובא באליה רבה (סימן רלז סק"ד) בשם השלטי גבורים, וכן במחצית השקל (סוף סימן רלז), ומבוסס על דברי הגמרא בברכות (ד ע"ב): אם היה רגיל לקרות קורה, ואם רגיל לשנות שונה, ואחר כך קורא קריאת שמע ומתפלל, והטעם כדי לעמוד בתפילה מתוך דברי תורה. ובמקומות שאין אומרים המזמור גם אין אומרים קדיש. וינהג לפי מנהג המקום. המנהג לומר "שיר המעלות" בתפילת ערבית לפני "עלינו לשבח" מובא ב"כף החיים" (סימן רלז סק"ב). עיין שם. בברכה נאמנה