• שבת ומועדים
  • קריאת המגילה

קריאת מגילה בטיסה ארוכה לילה ויום

כולל הלכה בית אל

י"א אדר ב' תשע"ו
שאלה
1.מה הדין בקריאת מגילה בעת טיסה ארוכה בלילה וביום . א.לגבר. ב. לאישה נשואה שבעלה בבית. ג.משלוח מנות (הנחיתה אחה"צ בפורים) 2. האם מברכים על קריאת מגילה שהיא לא קלף מחוברת סידור או קריאה מטלפון נייד. האם חייבים לקרוא בעברית או יוצאים גם באנגלית וכו’ ומברכים
תשובה
1. א. הכלל הוא שחלים על האדם דיני יום ולילה לפי מקום הימצאו על פני כדור הארץ, לא דווקא על פי מקום צאתו ובואו. לכן אם אתה רואה שמתחיל להיות לילה היכן שאתה עובר, למרות שהיכן שיצאת זה עוד יום או להיפך, עליך להתפלל ערבית לקרוא את המגילה וכן ביום. זמן קריאת המגילה בלילה הוא מצאת הכוכבים ועד לעלות השחר, וזמן הקריאה ביום לכתחילה הוא מנץ החמה ועד לשקיעת החמה. מצ"ב קישור לאתר "לוחות חי" שם עליך להזין את האינפורמציה על ההמראה הכתובה בכרטיס טיסה, והתוכנה מחשבת עבורך את זמני התפילות. כך הנך יכול לדעת מתי עליך לקרוא את המגילה. http://www.chaitables.com/chai_air_heb.php ב. אשה מחויבת בקריאת המגילה כאיש, ולכן אף היא צריכה לקרוא את המגילה במטוס ואין מקום בעלה משפיע על כך. ג. משלוח המנות צריך להתקיים ביום הפורים, ורצוי להקדים זאת לתחילת היום. על כן יש לתת משלוח מנות במטוס ליהודי, או למנות שליח שיתן עבורך את משלוח המנות. 2. מצוות קריאת המגילה היא לקוראה מתוך מגילה כשרה, כלומר שנכתבה בדיו על הקלף (רק בעברית). יש מקלים שאם אין מגילה כשרה יקראו במגילה פסולה בברכה. אבל דעת רוב הפוסקים שאסור לברך על קריאתה אך טוב לקרוא בה בלא ברכה. וגם כאשר יש מגילה שמודפסת כספר בלבד- טוב לקוראה כדי לזכור עניינה. פורים שמח! הרב אברהם רוזנברג מקורות: שו"ת אגרות משה אורח חיים ח"ג צ"ז 'הליכות שלמה מועדים'- פורים תשובת הרה"ג דב ליאור 'חישוב זמני התפילות במהלך טיסה ולאחריה' באתר 'פניני הלכה זמנים' - הלכות פורים ומקרא מגילה.