• שאלות כלליות

קושי להירדם בגלל בעיות לאומיות

הרב דוד חי הכהן

י"ב אדר ב' תשע"ו
שאלה
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א! אני בחור מבית מסורתי שנמצא בשלבי התחזקות מתקדמים. מבחינה השקפתית ורעיונית אני מושפע מאוד מתורת הרבנים קוק זצ"ל{האב והבן} וממשיכי דרכם כיום,וכן מהגותו של הרב כהנא זצ"ל הי"ד. מתוך כך,לאחר שזכיתי להיחשף לתורתם של הרבנים הנ"ל,אני רואה במדינת ישראל,יסוד כיסא ה’ בעולם,שלב חשוב בתהליך הגאולה,קידוש השם עצום לעיני הגויים ותקצר היריעה מלפרט את חסדי ה’ עלינו ואת כל הטובות,הניסים והנפלאות שזכינו להם בזכות הקמת המדינה. יחד עם זאת,דומה שממשלות ישראל כולן בעשרות השנים האחרונות,עושות הכל בשביל להתאבד!אין לי הגדרה אחרת! בזמן הגירוש מגוש קטיף הייתי נער,והגירוש גרם לי למשבר נפשי עמוק מאוד שאני בספק אם הצלחתי לצאת ממנו עד היום. נפשי כל הזמן סוערת,כואב לי שממשלת ישראל לא עושה כלום,כשיהודים נרצחים פה כמעט על בסיס יומיומי,כשלענ"ד בכמה צעדים פשוטים אפשר למנוע את זה.ליבי בוער על חילול ה’ האיום והנורא המתחולל בהר הבית,הקפאת הבנייה המרושעת ביו"ש ועוד... קשה לי עם העובדה שחלק גדול מהעם לא מבין את הערך של ארץ ישראל ואת התקופה הגדולה בה אנו נמצאים. כל המטרה של הנהגת המדינה היא לשרוד מהיום למחר,אין שום ייעוד ואין שום כיוון. למרות שאני מנסה ללמד עליהם זכות,וגאולה קמעא קמעא וכו’ אני פשוט לא מצליח להירגע. הדברים מגיעים לכך שמזה שנים יש לי בעיות שינה חמורות שלא נותנות לי מנוח והדבר מונע ממני לתפקד כראוי בכל תחומי החיים,מדלל את כוחות החיים שלי,קשה לי ללמוד תורה וכו’,אני לא מצליח לישון יותר משעתיים-שלוש בלילה ללא יוצא מן הכלל. אני כל הזמן חושב מה מוטל עליי לעשות כדי לקדם את תהליך הגאולה,ולמרות שאני מנסה לשכנע את עצמי שאני לא נמצא בין מקבלי ההחלטות ולכן באופן אישי אין לי כל כך מה לעשות,אני עדיין לא מוצא מרגוע לנפשי. יש לציין שמבחינה אישית,אני אדם בעל אופי מאוד עדין ונינוח,אבל בענייני ארץ ישראל אני הופך להיות "אדם אחר". לאחר חודשים של טיפולים רפואיים ונסיונות של תרופות שונות ומשונות לצערי,לא נמצא מזור לבעיה. טיפול פסיכולוגי נראה לי מיותר לחלוטין,כי איזה פסיכולוג יבין את המושגים האלה? לכן,לדעתי יש כאן עניין רוחני עמוק ושורש הבעיה היא רוחנית. אני אומר קריאת שמע לפני השינה,אולם מפאת תשישותי הרבה אני לא אומר את כל הסדר של "הריני מוחל וסולח",ברכת המפיל וכו’ אני מצטער על אריכות השאלה,אך הדברים נכתבים בלב נוקב.. אנסה למקד את שאלותיי: א}מה הרב מציע לי לעשות מבחינה רוחנית כדי להרגיע את הנפש,מבלי לאבד את הרגישות למצבו של עם ישראל מצד שני? ב}האם יש לרב הצעות מעשיות,מה לעשות לפני השינה,כדי להצליח להירדם? אולי אמירת פרקי תהילים שמיוחדים לעניין,אולי בספר "לשון חכמים" לרבנו הרב יוסף חיים זצוק"ל זיע"א יש איזושהי סגולה,או אולי כבודו מכיר סגולה אחרת מכתבי הקודש? אני ממש במצב נואש... בתודה מראש על תשומת הלב,ושוב סליחה על האריכות. יישר כוח!
תשובה
א. להעמיק את הבטחון בד' שהוא משגיח על הכל ובמקום שקצרה יד אדם לא קצרה ידו והוא עתיד ללא ספק לשלם טוב לטובים ועונש לרעים. ובכל מה שנוגע לעם ולמדינה אחרי כל הניסים והנפלאות שהיו בהקמת המדינה ושגשוגה הגדול במשך לפחות מאה השנים האחרונות, וכל זה לא רק בזכות המנהיגים אלא בהרבה פעמים למרות הטעויות הקשות שנעשו על ידם. ודבר ברור הוא כי לא יטוש ד' עמו, ולא יתן להם ליפול ביד אויבים רעים מבחוץ או מנהיגים כושלים מבפנים. וכשם שבמלחמת השחרור נפלו גוש עציון ועוד ישובים כולל ירושלים העתיקה בידי שונאינו והיה כאב לב גדול בקרב כל ישראל, והנה החזיר אותם לנו השי"ת ביתר שאת וביתר עז. כך אמונתנו שלימה כי כל הסבל של עקירת דוש קטיף לא היה לחינם ואנו עתידים ללא ספק לחזור וליישב את כל המקומות שנעקרנו מהם ביתר עוז. לקרוא מתוך עיון במילים את הפרקים שיר למעלות אשא עיני, ואת שיר המעלות הבוטחים בד' ואת שיר המעלות ממעמקים, וכן את פרק ל"ז. ותדע שרבים מאוד כואבים את המצב עם הבעיות הקשות ומנסים לעשות את המעט שבידינו מתוך ביטחון כי סוף סוף יראה ד' בעוני עמו, ינקום את נקמתו ויושיע אותנו ישועה שלימה. ודע שכל הצרות באות מחוסר אמונה של אנשים בעם, וחוסר אמונה נובע מביטול תורה על כן הריפוי האמיתי בעומק הוא להרבות תורה ואמונה, בטחון ושמחה שיוציאו את היאוש ויגבירו את הכח. חזק ונתחזק בעד עמנו וארץ קדשנו ובמהרה יראו עיננו וישמח ליבנו בבוא לציון גואל.