שאל את הרב

שיטת הרמ"א בבישול אחר בישול בנוזלים

undefined

הרה"ג דוב ליאור

ז אב תשס"ב
שאלה
לשיטת הרמ"א מותר לבשל בשבת נוזל מבושל שהתקרר, רק אם נותרה בו קצת חמימות. מה הגדר חום של החמימות זו (כמה מעלות)? האם מותר לקחת מרק קר לגמרי, לחמם אותו בהיתר (למשל בשמש), ואז כשיש בו חמימות - לשים אותו על האש?
תשובה
הרמ"א מדבר לגבי היתר החזרה על גבי כירה גרופה וקטומה באופן המותר כפי שמבואר בס' רנג' ומיקל וסובר שאף שאינו חם כדי יד סולדת מותר להחזירו ובלבד שיהא חם קצת, היינו יותר מהטמפרטורה שבאותו חדר (לדוגמא: בקיץ שיש 30 מעלות אז צריך להיות קצת יותר מ-30 מעלות אף שפחות מיד סולדת, שזה 45 מעלות סלזיוס) . לחמם מרק קר בשמש מותר כי לא גזרו על כך, אבל לתת אותו לאחר שהתחמם קצת, כנ"ל על גבי כירה גרופה או פלטה חשמלית, אסור כי לעניין שבת אנרגיית חום של שמש לא נחשבת וכאילו הוא קר, ולכן וודאי שאסור לתת אותו לחימום על גבי אנרגייה שבידי אדם, אש או חשמל. לתשובת הרב אליעזר מלמד שליט"א.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il