ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

דף בדיקת כשרות למסעדות ;">

דף הבית בית מדרש משפחה חברה ומדינה התורה והחיים שיעורים נוספים Bookmark and Share
גירסת הדפסה קרא ב - word
שלח לחבר הורד דף מקורות

אלול תשס"ט

דף בדיקת כשרות למסעדות


סוכם על ידי תלמידים

מוקדש לעלוי נשמת
יוסף בן שמחה

לאור דרישת רבים, אנו שמחים לפרסם דף בדיקה הנועד לעזור לכל המעונין לברר את רמת הכשרות במסעדות, אולמות וכד' מול המשגיח.

אמנם אלו רק נקודות כלליות ובסיסיות שאינן נכנסות לפרטי הפרטים, אך יש באפשרותן לתת התרשמות ראשונית על מצב ורמת הכשרות במקום הנבדק. הרחבה בפרטי ההלכות ניתן למצוא באתר כושרות.

הטבלה בנויה משאלה ותשובה צפויה, לפי רמות הכשרות, בליווי הסברים ומשמעות התשובה.

שאלה

רמת כשרות גבוהה

רמת כשרות רגילה

הערות

כללי

מי נותן את ההכשר ובאיזו רמה (מהדרין/רגיל)?

רבנות מהדרין

בד"ץ מוכר

רבנות

בכשרות רגילה

או

בד"ץ לא מוכר

או

גוף שנפסל ע"י הרבנות

 

ודאי שבמקום בו אין כלל השגחה או תעודת כשרות – אין לאכול בו.

לברר מיהו נותן הכשרות ובאיזו רמה. אם מדובר בבד"ץ -

האם יש גם תעודה של הרבנות המקומית.

יש להתייחס אל בד"ץ לא מוכר כאילו אין השגחה במקום.

רמת ההשגחה

האם משגיח נמצא במקום?

כן

לא נמצא

גם אם המשגיח אינו נוכח, חשוב לבקש לדבר עימו בטלפון נייד.

ללא בירור מסודר עם המשגיח מומלץ שלא לאכול במקום.

כמה שעות ביום המשגיח נוכח במקום?

במידה והמשגיח לא נמצא במקום כל שעות הפעילות, מדוע לא?

השגחה צמודה בכל שעות פעילות המטבח

המשגיח נמצא כמה שעות ביום או מבקר מדי פעם

תלוי בצורך לפי אופיו של המקום: יש מקומות שמבשלים במשך כל שעות היום ויש מקומות שצריך השגחה רק בזמן מוגדר (לדוגמא פיצריות, דוכני פלאפל).

לעיתים, במקום המשגיח, נמצא במקום "נאמן כשרות" במשך כל היום.

נושאים נוספים לבדיקה

בישולי עכו"ם:

האם יהודי מבשל או גוי?

במידה והגוי מבשל, האם הדלקת האש נעשית ע"י היהודי?

רק יהודי מדליק את האש ומבשל

יש גוי שמבשל במקום, אך יהודי מדליק את האש

א. כשרק יהודי מבשל:

מהדרין לכל הדעות.

ב. אם יהודי מדליק את האש וגוי מבשל:

לאשכנזים (כדעת הרמ"א) די בהדלקת האש ע"י יהודי – אפשר לאכול.

לספרדים (כדעת השו"ע) המקפידים שרק יהודי יבשל – אין לאכול שם, והכלים נטרפים.

מוצרי גלם יבשים:

באילו הכשרים משתמשים?

מוגבל להכשרים מסוימים

ללא הגבלה

ההכשרים על חו"ג תלויים ברמת ההקפדה האישית של כל אחד.

אם אין הגבלה, אפשר לברר באלו מוצרים משתמשים כעת.

בשר ועופות

מוצרי חלק בבקר, ומהדרין בעוף

מוצרים בכשרות רגילה

מחלוקת שו"ע ורמ"א לענין החיוב של "חלק" בבקר וצאן, כ"א ינהג לפי מנהג אבותיו.

ירקות עלים:

 

באילו חברות משתמשים?

 

הגבלה לחברות מסוימות

ללא הגבלה

הרה"ר מחייבת, גם ברמה רגילה, שכל ירקות העלים יהיו מגידול מפוקח ללא תולעים (חוץ מכרוב ברמה רגילה). אם קיימת הגבלה להכשרים מסוימים, הדבר תלוי ברמת ההקפדה האישית של כל אחד.

אם אין הגבלה, אפשר לברר מה משתמשים בפועל כעת.

 

קטניות:

ברירת קטניות

הברירה נעשית ע"י המשגיח

הברירה (במידה ומתבצעת) נעשית ע"י העובדים.

סוגים שונים של קטניות זקוקים לברירות שונות (ביבש, ברטוב וכד') ובכמויות שונות (בדיקה מדגמית או של הכל).

מאפים (מוצרי לחם, עוגות, בורקס וכדו'):

מאפים ממאפיה חיצונית – תלוי בהכשר של המאפיה

 

 

מאפים הנאפים בבית העסק:

א. שימוש בקמח:

תלוי בצפיפות הנפה (50-70 מש). קמח מנופה צריך להשמר בקירור.

ב. הפרשת חלה: מי מפריש?

ג. חומרי גלם: כנ"ל, תלוי בהכשרים.

טבילת כלים:

האם הכלים טבולים?

כן

לא

יש המתירים ויש האוסרים לאכול בכלים שלא נטבלו בבתי עסק.

 

 

 

עמותת כושרות שמה לה למטרה את קידום המודעות לערכי הכשרות, הן ע"י חינוך ותודעה – שיעורים, ימי עיון, סיורים לימודיים ועוד, והן ע"י עשיה וייעוץ בשטח – יצירת "תו תקן" כשרותי, בדיקת מקומות, פיקוח באירועים וכדו'.

 

לפרטים:

www.kosharot.co.il
kosharot@gmail.com

052-5665263

חזרה למעלה

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il