ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- ספריה
- חושן משפט
- גזילה
- משפחה חברה ומדינה
- דיני ממונות וצדקה
- גזל ונזיקין
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אפרת בת נעמי
האם ניתן לתת לילד קטן לאכול חטיף בסופר ולשלם עליו בסיום הקניה (לאחר שהחטיף נאכל(?
תשובה:
תשובה בקצרה: הדין תלוי בדעת בעל הבית, ומן הסתם אינו מרשה לאכול או להשתמש במוצר לפני ששולם עליו, אלא אם כן שאלת אותו בפירוש והוא ענה לך שאינו מקפיד בדבר.
המקור לדבר הוא השו"ע בחו"מ סימן שנ"ט, שהרי העובר על דעת הבעלים הוא גזלן, והשו"ע פסק שם שאפילו מי שגוזל על מנת לשלם, עובר על איסור גזל.
תשובה בהרחבה:
כדוגמא לעניין, שוחחתי עם סגן מנהל סניף רמי לוי בשער בנימין והוא אמר לי שהם בשום פנים ואופן לא מרשים שיעשו דבר כזה, והוסיף שדבר זה אינו מקובל גם במקומות אחרים. סירובם הוא מכמה סיבות. ראשית, ישנה מראית עין ואנשים שאינם הגונים יכולים ללמוד שהתנהגות כזו מותרת ולנצל את הפירצה ולאכול ולא לשלם. ובאמת מדי פעם העובדים מוצאים אריזות ריקות מושלכות ברחבי החנות. לעיתים אף אנשים ישרים נכשלים בזה, משום ששוכחים שלקחו או ששוכחים כמה חטיפים פתחו וזוכרים לשלם רק על חלקם. כאשר לקופה מגיע לקוח ומעביר בין השאר אריזה ריקה כבר אין מה לעשות ולא אומרים לו שום דבר, אך לכתחילה ההנהלה אינה מתירה דבר כזה, הערתי לו שלכאורה ישנה סברה הפוכה, שהרי ניתן לומר שלעיתים זהו אינטרס של ההנהלה להתיר דבר כזה, כגון: שבא לקוח הורה לילדים קטנים והם קצת 'נודניקים' ובכדי להשקיטם על מנת שיוכל להמשיך בקניות ביותר נחת, קונה ההורה חטיף ופותח אותו ונותן לילדיו לאכול, כמובן על מנת לשלם עליו בקופה. אולם סגן המנהל לא הסכים, ואמר שלמרות שיתכן שהדבר נכון, הם לא רוצים להתיר דבר כזה משום הפירצה והחששות הנ"ל.
לכן כתבתי שהדין בדרך כלל הוא שאסור לפתוח אריזה קודם התשלום בקופה, אך כמובן אם נשאל הבעלים (או מישהו שמוסמך מטעמו ולא קופאית או סתם פקידת שירות לקוחות, אלא לפחות סגן או מנהל סניף) והתיר הדבר, אז הדבר מותר.
לסיום אוסיף הערה, שלאחר שהסתיימה השיחה בינינו, הקופאית ששמעה את מהלך השיחה הוסיפה ואמרה לי שהרבה פעמים מגיע לקוח ומעביר בקופה אריזה משומשת ומלוכלכת, והיא צריכה ליטול את האריזה הקרועה והמלוכלכת כדי להעביר את הקוד בקופה, ומלבד מה שמצריך מאמץ רב למצוא את הקוד המוטבע על גבי האריזה הקרועה, ידיה מתלכלכות ונגרם לה צער רב.
לכן נראה מכל האמור, שהפותח אריזה ואוכל לפני שמשלם בקופה, מלבד איסור הגזל שיש בדבר מצד הבעלים, יתכן שגם עובר על בין אדם לחברו, ומה ששנוא עליך אל תעשה לחברך.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן לא ירחץ כל גופו במים חמים אפילו שהוחמו מלפני השבת והם בחום של שלשים ושבע מעלות
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי בן לרחוץ עם אביו וחמיו בבריכה ובים ,אולם אין להתרחץ בבית המרחץ באותו הזמן

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן הנמצא בים או בבריכה רשאי לברך ברכות בבגד ים אבל נכון ללבוש חולצה או לכסות עצמו

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן לא ירחץ כל גופו במים חמים אפילו שהוחמו מלפני השבת והם בחום של שלשים ושבע מעלות

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן המצטער מחמת החום או שהיה איסטניס הרגיל לרחוץ בכל יום רשאי להתקלח במים פושרים

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן אישה בימי נידתה רשאית לרחוץ ביחד עם בעלה בבריכה ובים, ובתנאי שלא יבואו לקלות ראש

רביבים לימוד מדעים - המפתח להבנת התורה
המדעים השונים נחשבים חוכמה אלוקית | המנורה שהייתה בבית המקדש הייתה בעלת שבעה קנים, כנגד שבע חוכמות העולם ששורשן גנוז בתורה | מי שאינו מצוי בחוכמות אינו יכול להתמנות לחבר בסנהדרין, וממילא אינו יכול להיחשב בין גדולי התורה | הגאון מווילנה עודד את תלמידיו ללמוד מדעים | לתלמיד חכם שאינו מצוי בחוכמות חסרה הבנה רבה בתורה | אם לימודי המדע יובילו לעזיבת התורה, חובה לוותר על המדעים | סיבה נוספת לשילוב לימודים בסיסיים של מדע ושפה (לימודי ליבה) היא שבעזרתם יוכלו הבוגרים לרכוש מקצוע









