ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש במדבר
- קרח
- משפחה חברה ומדינה
- ציבור וחברה
- נושאים שונים
אמירה חכמה, שטומנת בתוכה, רמז אירוני דק על טיב שיח החברים שלנו. כולנו (במיוחד – הגברים) אוהבים לדבר על פוליטיקה. אנחנו מתווכחים בלהט – כיצד על מפלגה פלונית לנהוג, והאם מפלגה אלמונית צודקת בדרכה. אנו יודעים לתת עצות מצוינות לשר הביטחון, ראש הממשלה, ולפעמים – אפילו לנשיא ארצות הברית. יש כאלה שהרחיקו לכת, ויודעים לנתח אפילו את המהלכים של דאעש מול ג'בהת א נוסרא...
כולנו חכמים, כולנו נבונים, וכולנו יודעים לפתור את כל בעיות העולם. אבל בינינו, אגלה לכם סוד כמוס, (ואל תגלו זאת לאף אחד)... בדרך כלל, דבורינו ומחשבותינו בנושאים אלו, לא משנים לאף אדם, וגם לא משנים את המציאות. לפוליטיקאים אין מיקרופונים להאזין לנו.
אמת, אנו במדינה דמוקרטית, ולמחשבותינו בנושאים ה'גדולים' יש משמעות גדולה ביום הבחירות. אמת, יהודי חייב להיות מעורב בדעת עם הבריות, להצטער בצרת הציבור ולשמוח בשמחתו, ולכן חשוב להיות מעודכן ולגבש דעה בנושאים 'כלל ישראליים'. אמת, לעיתים האדם הקטן יכול ומחוייב ליטול על עצמו משימות לקידום העם, משימות שעלו מתוך שיחות ובירורים פוליטיים וכלליים, ולפיכך חלק משיחות אלו חשובות מאד.
ובכל זאת, עדיין חלק גדול מהשיח שלנו בנושאים אלו, לא ישנה במציאות כלל. תאמרו – לא נורא, סתם שוחחנו. אמת, פעמים רבות השיחה לא מעלה ולא מורידה. אולם, פעמים רבות, השיחה הופכת למחלוקת שמעיבה על החיים, ומביאה בכנפיה הרבה תחושות קשות ושליליות.
הרי כמעט בכל קהילה/ בית-כנסת/ ישוב/ מוסד וכו', יש כל הזמן רחש – בחש סביב מתיחויות/ 'נושאים רגישים'/ והתרחשויות מיני – פוליטיות כאלה ואחרות, וכמות השיחות סביב נושאים אלו מרקיע שחקים. בינינו, כמה זה משנה? לא חבל להוציא כל כך הרבה אנרגיה, ופעמים רבות אף לסבול, לחינם?
אשתו של און בן פלת, הבינה זאת. היא לא נתנה לו נאומים גדולים בגנות המחלוקת, היא פשוט הסבירה לו שהשתתפותו במחלוקת מיותרת. "אמר רב: און בן פלת - אשתו הצילתו. אמרה לו: מה איכפת לך? אם משה הרב, אתה תלמיד, ואם קרח הרב, אתה התלמיד. אמר לה : ומה אעשה? הרי הייתי בעצה עם קרח ונשבעתי לו אמונים. אמרה לו: הרי ידוע כי כל העדה כולם קדושים וצנועים. שב אתה, ואני אציל אותך! השקתהו יין ונשתכר, והשכיבתו בתוך הבית, והיא התיישבה על יד הפתח ופרעה את שערה. וכל מי שבא לקרוא לו וראה אשתו, חוזר. ובינתיים נבלעה עדת קרח..". (סנהדרין קט: בתרגום חופשי).
לפני שנים, אני זוכר מחלוקת מסוימת, שניסיתי לדוש בה עם אדם, שהיה מבוגר ממני בשנים רבות. אמר לי אותו אדם – 'בעת שהייתי בגילך, הייתה מחלוקת דומה. היה לי חבר, שהשקיע שעות רבות מזמנו באותה מחלוקת, ממש 'חי' את המחלוקת. עברו שנים, ואותו חבר, עזב את מקומנו והלך למקום אחר. לא נראה לי שהיום המחלוקת הזו בכלל מעניינת אותו. חבל להשקיע בזה זמן'.
ב"ה יש לנו מספיק נושאים חשובים לעסוק בהם, חבל שניכנס למחלוקות מיותרות!

פיתרון יוסף לחלומו של פרעה

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

דיני קדימה בברכות

איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?

שלושה שותפים בזוגיות: מה למדנו מהאבות והאימהות?

יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?

האם מותר לפנות למקובלים?

כאב הגלות ותקוות הגאולה

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

אנחנו קודש למענך
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.


















