ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- חיי שרה
גם בעת ששהה בתנאים קשים מאוד במחנות העבודה, המשיך לחזק מבחינה רוחנית את הסובבים אותו, ולהשרות אווירה אופטימית.
וכך סיפר עליו אחד הניצולים, ששהה עימו במחנה – ליאו חיזק אותנו גם בימים קשים מאוד, וכמי שהיה מחובר לעולמה של הקבלה, השתדל לעבוד את ה' בכל עת. יום אחד, שבו עבדנו שעות רבות עבודת פרך קשה בכרייה במכרה, אמר לי ליאו:
'דע לך, בכל פעולה אשר לעבוד את ה'. הנה, אני מניף עכשיו את המכוש, ומכה באדמה, ובפעולה זו אני עובד את ה', כי זה מה שה' רוצה שאעשה כרגע'.
קל לדבר על הרעיון שכל פעולה סתמית היא משמעותית ומגלה את שם ה' בעולם, קשה הרבה יותר ליישם ולחיות זאת, ומדרגה גבוהה היא לחיות זאת במציאות הקשה של המחנות בשואה.
אך באמת, עניין זה מופיע בכמה מקומות בפרשתנו.
מי שחי כך באופן בולט בפרשתנו הוא אליעזר. כשהוא מגיע לבצע את משימתו בחרן, הוא פונה אל ה' ומבקש ממנו שבמפגש שלו עם הנערה שתצא לקראתו, ובבקשתו ממנה לעשות פעולה כביכול סתמית של שאיבת מים, תתגלה השגחת ה', ופעולות סתמיות אלו יהפכו לבעלות משקל לדורות, ויבטאו את השגחת ה' בעולם.
אך בואו נמצא רעיון זה גם במדרש פחות מוכר, הנוגע בפרשתנו. בספר יהושע (יד, טו) מסופר על כך שיהושע נותן את חברון לכלב בן יפונה, והסיפור נחתם בפסוק: "וְשֵׁ֨ם חֶבְר֤וֹן לְפָנִים֙ קִרְיַ֣ת אַרְבַּ֔ע הָאָדָ֧ם הַגָּד֛וֹל בָּעֲנָקִ֖ים ה֑וּא וְהָאָ֥רֶץ שָׁקְטָ֖ה מִמִּלְחָמָֽה".
זהו פסוק שאינו ברור דיו, שהרי לא מובן מיהו אותו האדם הגדול בענקים, ומה הקשר לכך שהארץ שקטה ממלחמה. חז"ל מציעים מספר פירושים, וביניהם שאברהם אבינו הוא האדם הגדול בענקים, ובזכות שכבדוהו אנשי חברון, התעכבו ישראל במדבר במשך 40 שנה, וכך זכו הכנענים אנשי חברון לעוד 40 שנות שקט, וכך כתוב בילקוט שמעוני (יהושע רמז כג) -
"רבן שמעון בן גמליאל אומר משום ר' יהודה בן לקיש: הרי הוא אומר האדם הגדול בענקים, והארץ שקטה ממלחמה. בני כנען שכבדו את אברהם אבינו זכו שתשקוט הארץ עליהם. האדם הגדול בענקים, והארץ שקטה, מה ענין זה לזה? מלמד שלא שקטה המלחמה מן הכנעניים, אלא בזכות אברהם שנהגו בו כבוד, ואמרו לו נשיא אלהים אתה בתוכנו, אדוני שמעני, ועוד נותרה בהם פליטה ומהם הלכו לאפריקי. ומה אם כנעניים על שכבדו אותו עמדה להם זכותו, אף על פי שלא הלכו בדרכיו, ולא אהבו את המקום, בניו שהולכים בדרכיו ועושים צדקות וגמילות חסדים על אחת כמה וכמה".
נמצאנו למדים, שבמספר מילים שאמרו הכנענים, זכו לשכר כה גדול, כי לכל מעשה יש משמעות גדולה. מי שחי כך, הרי באמת כל רגע בחייו מלא משמעות, ואז הוא חי חיים מלאים.
לכן פרשתנו כולה זכתה לשם 'חיי שרה', כי חייה של שרה לא היו סתמיים, אלא היא חייתה 127 שנה שכולם היו בעלי משמעות. וכך גם אברהם מתואר בפרשתנו כ"זקן בא בימים", שבא וכל ימיו עימו, כי כל ימיו היו חשובים ובעלי משמעות.
שנזכה תמיד לעשות מעשים טובים, לכבד תלמידי חכמים ואנשים גדולים ובעלי זכויות, להעניק משמעות לכל מעש שלנו, ואז חיינו יהיו מלאים ובעלי משמעות!
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.














