ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- הדרכות ונושאים בעבודת ה'
- שיעורים נוספים
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
מישאל מכלוף בן אסתר זצוק"ל
בחדר השינה של חיים ויצמן ברחובות, המקום שבו הלך לעולמו, רואים סידור פתוח, שהיה "חומר הקריאה" האחרון שלו.
הנשיא יצחק בן צבי נהג ללכת לבית הכנסת בקביעות.
הנשיא זלמן שז"ר היה בסוף ימיו יותר חסיד חב"ד מסוציאליסט אידיאליסט.
ד"ר נתן בירנבאום שהיה בן ארצו של ד"ר הרצל ואשר העניק לציונות את שמה, היה, בסופו של דבר, מגדולי התיאורטיקנים של אגודת ישראל.
ד"ר ברנרד דוב רוול ויתר על הרעיונות המהפכניים-הקומוניסטיים שלו ובחר להקדיש את חייו וכישרונותיו לבניית קהילה תורנית באמריקה כמנהל החדשני והנמרץ של הישיבה-יוניברסיטי.
לב בוריסוביץ' קמנייב (שהיה בן לאב יהודי), החבר הבולשוויקי האכזרי של לנין, הוצא להורג ע"י המשטרה החשאית של סטלין כש"שמע ישראל" על שפתיו. יש אינספור דוגמאות אחרות לנוסטלגיה וחרטה בנוף היהודי של המאה ה-20.
מה שמאפיין את חיי כל האנשים שהוזכרו כאן וגם את העולם היהודי בכלל הוא ההיכרות הקרובה שלהם עם המצוות ועם המנהגים היהודיים, גם אצל אנשים שלא שמרו אותם כלל וכלל. היה להם משהו, שאם רצו, יכלו לחוש כלפיו נוסטלגיה. אך לעולם היהודי החילוני היום אין משאב כזה שיכול להוליד שינוי לכיוון מערכת ערכים ואורח חיים מסורתיים יותר. אין כלפי מה לחוש נוסטלגיה, כי, בעיקרו של דבר, אין בעבר שלו שום ידע יהודי, הערכה כלפי פלאי היהדות או יציבות מנחמת שמתלווה לחיים היהודיים המסורתיים.
המנהיג הציוני הסוציאליסטי דוב בר בורוכוב אמר בצער שהם קיוו לגדל דור של אפיקורסים, של יהודים שמורדים במסורת ובתורה מתוך ידיעה, אבל במקום זאת התברר שהם גידלו דור בור ונבער בכל מה שנוגע ליהדות. בעל התשובה הטיפוסי היום, בישראל וגם בתפוצה, לא בא מתוך תחושת נוסטלגיה וחרטה אלא מעולם של בורות יהודית, של התבוללות ושל בלבול לגבי זהותו ותכליתו בחיים. תנועת בעלי התשובה היום, על אף שהיא חיונית וחזקה, איננה נושאת בתוכה שום זיכרונות נוסטלגיים.
בלי שום קשר לשורשים יהודיים רוחניים, הניסיון ליצור "יהודי ישן" מתך היהודי החדש קשה שבעתיים. יש אמנם חרטה בחיפוש העצמי הזה, אבל, למרבה הצער, אין בו שום נוסטלגיה.
בעולם האורתודוכסי יש הרבה נוסטלגיה. אך מאחר שאנחנו חיים היום 65 שנים אחרי דעיכת יהדות אירופה, הנוסטלגיה הזאת במידה רבה מלאכותית, בלתי-מציאותית ואפילו דמיונית. היא נשענת על אגדות אודות אנשים מושלמים, חיי חברה אידיאליים וקהילות נפלאות. נוסטלגיה מלאכותית כזאת מובילה לעתים קרובות לדרישות מופרזות מעולמנו ולדעות מעוותות עליו.
לא פעם יש "התאמה" של האמת ההיסטורית לתקינות הפוליטית של ההווה. לפעמים קשה לנו להעריך בצורה אמיתית את הבעיות שיש לנו היום בגלל הדבקות הזאת באגדות ובמשלים. לכן שאלת הנוסטלגיה, היעדרה, ולעתים גם קיומה המופרז, היא בעיה קשה בדור שלנו. מערכות החינוך בעולם היהודי החילוני וגם הדתי רק מחריפות אותה. חלק אחד בעולם היהודי איננו יודע על האגדות שמוסיפות טעם לחיים היהודיים, ואילו חלק אחר בחברה היהודית מאמין בעיניים עצומות לכל אגדה וסיפור על העולם והחברה שהיו כביכול נחלתנו לפני 100 שנה. העולם היהודי מחולק למחנות, שבאחד אין נוסטלגיה כלל כי אין לו שום ידע על העבר, ואילו האחר יוצר וממציא חברה, התנהגות ואנשים שכלפיהם הוא חש נוסטלגיה.
יתכן נוסטלגיה מוגזמת עדיפה על היעדר נוסטלגיה, אבל אני משוכנע שאם נאמר אמת ונדייק לגבי העבר שלנו, העם היהודי יוכל להתמודד עם הבעיות שלו היום ועם עתידו הלא ידוע טוב יותר. זה יחסוך מאתנו חרטה בעתיד.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן בית מלון נחשב כצרכי הרבים ולכן רשאים לעשות בחול המועד כל הנצרך אפילו במעשה אומן

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עוצמת התפילה והרצון המעלה הכל
חלק ג' פסקה כ"ד , כ"ה
השיעור עוסק בתפילה כביטוי לכמיהת כל הבריאה אל מקורה האלוקי, כאשר האדם מרכז בתוכו את שאיפות היקום כולו ומעלה אותן. דרך כוח הרצון והדבקות, התפילה מתגלה כפעולה ממשית במציאות המחברת את העולם למקור הברכה והחיים.

יומא אכילת מאכלים שאינם ראויים ביום הכיפורים
יומא דף פ"א
השיעור עוסק בגדרי איסור אכילה ביום הכיפורים ובמאכלים שאינם ראויים, תוך ניתוח מחלוקת הראשונים בדין אכילתם בכמות מרובה ובחצי שיעור. באמצעות עיון בשיטות הרמב"ם, הראבי"ה והגר"א, נבחנת השאלה האם איסור היום מוגדר כחובת "שביתה מעינוי" או כאיסור אכילה רגיל.

ענינו של ראש השנה מלידת חיה להולדת אדם
השיעור מעמיק בביטוי "היום הרת עולם" ומבאר כי האדם נברא כחיה פראית שתפקידה להוליד ולפתח את צלם האלוקים שבה מן הכוח אל הפועל. מתוך כך מוארים מהות יום ראש השנה, מעמדם הייחודי של ישראל בדין כממליכי המלך, והמבט השלם שלעתיד לבוא שיתגלה כ"יום שכולו שבת".














