ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש שמות
- משפטים
- מדורים
- קוממיות
- הרה"ג דב ליאור
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
שמעון בן מזל
בהשקפה ראשונה היינו מצפים, שמיד לאחר עשרת הדברות התורה תצווה על הקמת המשכן שבו ממשיכה השראת השכינה שהתגלתה בסיני. אך התורה האלוקית העדיפה לעסוק מיד במשפטי התורה המסדירים את סדרי החיים החברתיים - דיני שומרים, נזיקין ועוד, מפני שגדלותה של התורה היא בכך שהיא מורה לנו דרך בתוך נבכי החיים האפורים .
כחלק מהנחיות התורה לחיינו היום יומיים, אנו מוצאים בפרשתנו הנחיה מיוחדת לדרך הנהגת הציבור האנושי בתחום שיש בו חילוקי דעות - "לא תהיה אחרי רבים לרעות... אחרי רבים להטות". לפי חז"ל פסוק זה נאמר בהכרעת בית דין, אולם הרא"ש בתשובות כותב שגם בהנהגת קהילה יש ללכת אחרי הכרעת הרוב.
כאן לימדה אותנו תורתנו הקדושה פרק חשוב בדמוקרטיה - אם ספק לך מה היא האמת תטה אחרי הרוב - "אחרי רבים להטות". אולם אם ברור לך שהרוב רוצה ברע, ואת הגדרת הטוב והרע קובעת תורתנו, אזי "לא תהיה אחרי רבים לרעות" - אל תלך אחרי הרוב . עלינו לזכור שקיימים תמיד ערכי נצח, ערכי יסוד - ערכי התורה, שאין בכוח אנוש לסטות מהם, (הרי הרוב יכול להצביע גם בהצעה קיצונית להשמיד את המיעוט).
היום מדברים הרבה על הדמוקרטיה כאילו היא ערך קדוש, אך התורה מלמדת אותנו שהדמוקרטיה טובה רק בנושאים שאינם עומדים בסתירה להדרכתה של תורה, אבל אם הרוב יחליט איזו החלטה הסותרת את דיני התורה אסור לנו ללכת אחריה ויש לראות בהחלטה כזו גזירה נגד תורתנו על כל ההשלכות ההלכתיות הנובעות מכך.
אנו מקווים ליום בו תתקיים תפילתנו "ואשיבה שופטינו כבראשונה", היום בו מערכת חוקי המשפט של תורת ישראל תהיה נחלת כלל הציבור והמדינה כולה תתנהג לאורה. בינתיים חשוב מאד, שכל מי שמאמין בתורת משה, שיש לו בירור בדיני ממונות ילך לבירור של תורה בבתי הדין הרבניים לדיני ממונות הפרושים ברחבי המדינה, ובכך שנלך כולנו רק לדין תורה נקרב את פדותנו וישועתנו ויתקיים בנו הפסוק "ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה".
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.













