• מעשר כספים - למי?

כספי מעשרות

הרב דוד חי הכהן

כ"ב סיון תשע"ו
שאלה
שלום לרב. אני מלמד תשב"ר קריאה בתורה ולשם כך משתמש בהרבה תמריצים- פרסים טיולים וכו’. יש לי קופה לשם כך ואני תורם לה מכספי מעשרות. שאלתי היא א. האם אני רשאי לקחת את המשכורת על עבודתי, מהקופה (שאותה אני בעצם מנהל וגם תורם לה)? ב. כמו כן, האם אני רשאי לקבוע כמה כסף אני רוצה לשעה? ג. האם עלי להכניס לקופה את התשלום שההורים משלמים לי?
תשובה
נראה לי שלא טוב לקבל משכורת מכספי מעשר שאתה מנהל כיון שהמעשר הוא קופת צדקה שאין ממנין עליה אלא אנשים נאמנים, ואם אתה מקבל ממנה משכורת שוב אינך יכול להיות נאמן עליה. ממילא אם תמסור את הניהול לאחר ולא תהיה לך שום זכות או אחיזה בקופה יהיה הדבר מותר, ואז תוכל גם לקבוע מחיר לשעה ולשים שם את כספי ההורים, ובתנאי שהמנהל החדש הנאמן יהיה בן חורין לקבל החלטות אפילו לא לטובתך, כי אם יהיה משועבד לך בגלל התרומה הכספית שלך שוב איננו נאמן בעצמו. ובכלל אם אתה רוצה לעשות מצוה בשלימות כדאי שתרחיק את עצמך מכל הנאה מאותה צדקה בין ישרה בין עקיפה.