• תהלים ותפילות אישיות

בקשות אישיות בתפילה

הרה"ג דוב ליאור

ה תמוז תשע"ו
שאלה
שלום רב, האם נכון להתפלל על זיווג(עם ציון שמות) בשומע תפילה בתפילת עמידה? והאם יש עניין בקריאת פרק שירה במשך 40 יום כשבכל יום מבקשים את אותה הבקשה במהלך הקריאה וזוהי סגולה טובה להגשמתה? אני שואלת מאחר ויש המון מנהגים כאשר בסופו של דבר התפילה באה לחולל בנו שינוי בעצם התפללותנו ושינוי והתעצמות של כל אחד יעשה טוב לעולם כולו אך היא לא נועדה(לפי מה שאני יודעת ולמדתי) לבקשת בקשות "ספציפיות" ז"א שניתן יהיה לערוך עצרת תפילה להשבת החטופים ויכול להיות שמכוח התפילה של עם ישראל יהיה שינוי לטובה והם יחזרו אך גם יכול להיות שלא- ואז התפילות לא הלכו ריקם אלא ישפיעו טובה בדבר אחר. ובעצם-מה מקומם של בקשות אישיות בתפילה?
תשובה
אין סתירה בין השנים, עצם התפילה זה התקרבות לה'. בזה שהאדם עומד לפני השם ופונה לבורא, ובזה האדם מתרומם ורצונו מתרומם. אולם תוך כדי מעמד זה הוא יכול לבקש בקשות אפילו פרטיות על צרכי הזמן, כמו שמשה רבינו התפלל על מרים "אל נא רפא נא לה". הקב'ה רוצה שאדם יתרומם ויתקשר אליו ואז יבקש את מה שהוא צריך, לדוגמא: כתוב שלא ירדו גשמים עד שאדם הראשון התפלל עליהם וכן כתוב שהקב"ה מתאוה לתפלתן של צדיקים. יש דרישה אלוקית שאדם יעשה את המאמץ להתרומם ותוך כדי זה יכול לבקש היות וזו עניינה של התפילה שהיא על "חיי שעה". אדם צריך להתפלל שמונה עשרה אלא שזה לא בקשות כל כך פרטיות אלא כלליות ועם כל זה חז'ל לא סגרו את הדלת ואמרו שאדם יכול להוסיף בקשות פרטיות בכל ברכה מעניין הברכה או באופן כללי (בקשות מכל נושא) בשומע תפילה. זה לא שכל פרט שמבקשים הוא צריך לרומם את הרצון, אלא עצם המעמד של התפילה, שאדם עומד מול אלוקיו ומדבר איתו, זה עצמו מרומם את האדם פרק שירה 40 יום מכיוון שזה לא מוזכר בש"ס ובפוסקים אני לא יכול לענות על זה. לפי פשטות דברי חז"ל תתפללי ותוסיפי בשומע תפילה.